Monday, October 17, 2011

pulang dgn selamat & gegaran di bali

hi uolss... rindu ngan ai tak?? mesti rindu giler kan. dan mesti ada yang risau akan keselamatan kami kat sana disebabkan gegaran yang berlaku pada 13hb. alhamdulillah, kami pulang ke pangkuan keluarga dengan selamat dan mcm² kenangan manis dan pahit telah kami lalui sepanjang 4 hari disana. 

sebagai intro, meh tgk keindahan tanah lot dimana ketika kami disini, berlaku gegaran pertama yang paling kuat iaitu 6.8 sr. dah nak sampai tahap tsunami kan. patutla masa kat sini, ombak bukan main kuat sekali. ai ada gak besuara kat hubby, kenapa ombak putih mcm tsunami je. ai ada rasa gegaran skit tapi tak plak besuara kat sesapa. ai ingat mungkin kesan ombak pukul batu² kat situ je. beberapa minit lepas tu, pak supir cakap ada geseran dasar laut tu yg jadi gegaran. huh... dah mula cuak tapi masih boleh cover. hehehe

ketika kami besuka ria disini lah dua kali gegaran telah berlaku. ketika ini kami sedang menikmati mkn tghari di warung wong solo. inilah satu²nya makanan yang paling best sepanjang kami disana. tgh sedap makan, gegaran pertama berlaku menjadikan kami terdiam dan pandang sesama sendiri. masa tu, pak supir kami dah bediri dgn muka tekejut, tak sampai beberapa saat, gegaran yg kedua plak berlaku. yg kedua tu kuat jugak, sampai begoyang kedai makan tu. hubby terus tarik tangan ai, soh lari kuar. yang ai plak dok jerit "handbag, kamera!" bengong kan... memasing belari sekuat hati dok kat kawasan lapang. masa ni muka ai pucat giler. patut la sebelum betolak, ai tak sedap ati jek. nasib baik takde kemalangan jiwa berlaku. lepas dah masuk balik dalam kedai tu, si shidi bleh plak sambung makan. yg lelain tu dah takde selera. bila citer balik... kami beriya gelak. bukan gelak sebab ape, sebab keadaan kami belari tu mcm ape entah. hubby cakap dia nampak kedai tu begoyang semua kayu². huh... mujur selamat semua.


esoknyer lepas gegaran terjadi, pak supir tunjuk kami paper ni. dari berita ni baru kami tahu yang gegaran sebenarnya terjadi sebanyak 10 kali. yang pertama paling kuat semasa kami di tanah lot dan yg ke 9 dan 10 tu semasa kami di wong solo. rupanya mmg ada yang cedera antaranya budak sekolah. ai dapat banyak sms tanya khabar berita kami, tapi ai tak leh nak reply sebab t.up tak cukup.

satu² bangunan yang paling teruk akibat gegaran 13hb tu adalah bangunan k4. bumbung rosak, dinding tepi senget, ai tgk mcm dah tak balance pun ye jugak. nasib baik la kami tak ke sini. ape pekdah nak p k4 ye dak.. kat mesia pun ada. hehehehe...

ape pun yg terjadi, kami menyimpan hajat utk ke sana lagi. bali mmg best!. nnt kalu ada rezeki lagi, kami nak pegi betul² bercuti yang takde shopping ape pun... ye ke... hehehehe... org bali kretip, mereka peramah dan kenangan gegaran disana menjadi peringatan kepada kami agar tidak terlalu bersuka ria sampai leka denganNya. 

kepada keluarga dan kawan yg risau akan keselamatan kami, tak putus kirim sms, ada yang call, ada yg tanya khabar dalam pesbuk... terima kasih sesangat sebab risaukan kami. mana sms yang tak dpt dibalas tu ai minta  maaf banyak². pada keluarga yang sanggup call hotel cari kami, sebab tetiba tak dapat call henpon kami, terima kasih banyak². tetiba rasa sedih plak.. apsal rasa nak nangis ni.. hahahaha... rasa diri ini dihargai oleh orang sekeliling.  terima kasih uolssss...

tahun depan nak kemana plak? ape pun tak plan lagi ni... mana bleh jadi camni... huhuhu

psst ; hari ini adalah hari terakhir GA sakura shawl. sape yang rasa nak join, masih sempat lagi sebab waktu tamat GA ini adalah jam 11.59 mlm ini. insyaAllah, GA ole-ole dari bali pulak akan menyusul.

63 dok ngomen:

Pepel BoNda AmaNi said...Reply To This Comment

alhamdulilah...sis selamat...syukur...

AYuNG said...Reply To This Comment

alhamdulillah, selamat pulang sudah..:)
erk, kat sana pun ada care4 jugak..:)

iduraz said...Reply To This Comment

alhamdulillah dh selamat balik...i tunggu GA u..huhu...bali best kn?tp masa kita gi tak sempat ke tanah lot..

eMMe said...Reply To This Comment

wow sis! gi Bali tak ajak pun, ade ole2 utk saya tak sis, welcome home!

chichi said...Reply To This Comment

kak ina....yan tanak buat GA..tapi nak gak ole2 bali tu leh..plezzzz

..::SangRatoo::.. said...Reply To This Comment

Alhamdulillah...syukur..mama sherry n husband selamat pergi dan kembali..cepat² hapdet ye..kite nak ngk gambar..(hehe..lom jejak sana lagi biasala) :p

atty's said...Reply To This Comment

alhamdulillah selamat..

Kakzakie said...Reply To This Comment

Kakak dok tunggu N3 niez tau. Masa berita hari itu kakak siap bagi thu hubby kakak kawan blog kakak niez dan wahida kat sana. Hubby kata kita doakan moga tak ada apa.

Syukur alhamdulillah...

ajumohit said...Reply To This Comment

syukurla selamat niezaa, tgk gmbr2 tu risau kan, tp keindahan gmbr yg pertama tu pengubat kerinduan hehehe

Zana Adieyza said...Reply To This Comment

Alhamdulillah.. nnti update lagi ttg percutian di bali tu yer.. x sabar nk tgk gmbr yg cun2!

cheqna said...Reply To This Comment

yang penting akak selamat =)

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...Reply To This Comment

alhamdulillah.. selamat pergi n pulang!!!
selamat apdet laju2 yer.. =)

adarnadzmie said...Reply To This Comment

alhamdulilah.. ko n the gangs tak de apa2... takutkan klu jadik atas diri sendiri... selalu dok dgr cerita jer kan...
masa jadi gegaran pada hari tu... akak pun da jugak teringat kan sapa2 org malaysia yang g bercuti kat bali tu... rupa2nya ko ada disana..hehe
nasib baik selamat...

-oP_ida- said...Reply To This Comment

shukur alhamduLillah.........selamat pulang ke tanah air
yang penting best tak pecutian di BALI...

mamyharraz said...Reply To This Comment

syukur alhamdulillah tak de apa2 terjadi :)

mmg panik sgtlah kalau dpt berita gegaran nak lagi ahli keluarga ada kt tempat kejadian..syukur semua selamat :)

emma dangdut said...Reply To This Comment

Kak ina kak wahida!!masa keluar berita ni..sumpah teringat kak ina n kak wahida..Alhamdulillah semua baik baik..syukur

lieyalatif said...Reply To This Comment

whoooooooooooooooo dah balik!! bestnye dpt gi bali...tapi ye laa risau gak tang gempa tu..alhamdulillah selamat pergi dan kembali...

tak sabar nak tgu citer seterusnye...

wahida said...Reply To This Comment

walau dah rasa gempa bumi dan ada kematian akibat selsema burung, tak buat aku patah hati utk kembali ke Bali...

sumpah, hati aku tertinggal di Bali...

NM02 said...Reply To This Comment

@AYuNG

haah dik, ada gak k4 kat sane... pak supir kata k4 sane ramai kastemernye

NM02 said...Reply To This Comment

@chichi

yan, utk kau harus la ada... kau kan kawan gosip terbaik aku. hahahaha

NM02 said...Reply To This Comment

@..::SangRatoo::..

harap bersabar ye mama jue. SD card sampai 3 ni... terlalu banyak gambarnye... huh

NM02 said...Reply To This Comment

@Kakzakie

terharunya.... maceh akak ingatkan kami...

NM02 said...Reply To This Comment

@emma dangdut

tengkiu laling. hari ni tak putus dapat call dari kekawan. mcm retis plak rasanya... hehehehe

NM02 said...Reply To This Comment

@wahida

aku pun... aku igt, kalu ada rezeki lebih, nak bawak mak ayah aku ke sana

munna said...Reply To This Comment

Alhamdulillah ... semuanya selamat...

ct rahani said...Reply To This Comment

masa sy dengar news gempa ni kt tv3 mmg tingat kt akak n k.wahida yg pergi bercuti k.bali.. Alhamdulillah sis selamat sumernya..

eB ezrin said...Reply To This Comment

alhamdulillah u slamat. mmg scary kan?

ikatankasihku said...Reply To This Comment

rindu kat kau....ngan wahida..
masa aku tgk berita tu...tiba2 teringat korang kat sana...
cepat tepek gambar banyak2....menanti dgn tak sabar ni.. >_<

ejaMaria said...Reply To This Comment

lepas ni gi krabi plak... ;p

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

hahaha..gambo kefor & paper bali tu sebijik dgn gambar dalam blog wahida...

Ya ALya said...Reply To This Comment

syukur selamat.....

Zura said...Reply To This Comment

satu pengalaman menarik kan walaupun pucat lesi mase mengadapnye...

LiLy @ MumMyQiStInA said...Reply To This Comment

Alhamdulillah semuanye selamat..

NM02 said...Reply To This Comment

daddy z,

gambar k4 tu dari kamera ai, gambar paper tu dari kamera wahida... hehehe

norhidana said...Reply To This Comment

salam rindu kak,
maaf ye lama dana tak jenguk sini
seronoknyer akak gi bali ek. msti supink mcm2... nsb lah akak nk kwn2 takde apa2 ngn gempa ek... tp seram gk ek...

SYANI said...Reply To This Comment

Alhamdulillah. uols selamat pulang. Kalau saya musti dah 10 kali ajak hasben balik Mesia..heheheh

kakcik said...Reply To This Comment

Selamat bertemu kembali. Syukurlah segalanya telah selamat. :)

mamasuri said...Reply To This Comment

wah..nasib baik ko ...
tp at least ada jugak pengalaman merasa gegar2 ni...
apapun..alhamdulillah..ko selamat sampai ke mesia ni...amboi romantik yek gambo ko...

e k i n ♥ y u s r i said...Reply To This Comment

alhamdulillah selamat balik

Kunang-Kunang said...Reply To This Comment

Alhamdulillah selamat semuanya dan selamat kembali ke Malaysia.

Maya Mayana said...Reply To This Comment

tulah masa dgr berita aku teringat kat ko n wida...alhamdulillah selamat..baca2 mcm best giler Bali ni yerk smpat ada org tertinggal di Bali..ni yg tk sabar nk tunggu next story :)

Queen said...Reply To This Comment

alhamdulillah..syukur...
huu..rindu nak pi bali lagi... sonot2...

yup..ayam penyet tu sedap.. + bangunan die unik.. =)

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Welcome back!

Alhamdullilah selamat semuanyer, ms tgk berita mmg tahu akk ada kat sana..Syukur yer...

Cepat2 la update citer kat sana, xsabar ni...hehe

aqishah said...Reply To This Comment

alhamdulillah selamat... uiksss takot den

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...Reply To This Comment

baru kena gituew....
weols sini almost everyday ada gegaran....just dok harap x sekuat bulan march hary tue la....bestnyer jejln ngeeee

Dee said...Reply To This Comment

syukur u all ok..k dee ada fon no and email wahida je..sbb tu email and sms dia je..tp risaukan mek jah gak..alhamdulillah pulang dgn selamat..

Chik Att said...Reply To This Comment

Alhamdulillah ....selamat

kakngah said...Reply To This Comment

as blogger tegar.. camera itu penting untuk diselamatkan hoccay!!!
kehkehkeh!!!

Hanis Azla said...Reply To This Comment

Alhamdulillah.. dah pulang dengan selamat.. lega dengar tiada yg buruk menimpa.. mmg risau juga bila teringat ada kawan2 yg bercuti di sana pada masa kejadian tu..

Acik Erna said...Reply To This Comment

Nm02..alhamdulilah semuanya selamat..tapi..rasanya masa tu memang takut sangat tu kan..

MataHati @ MH said...Reply To This Comment

syukur semuanya selamat...

Sz said...Reply To This Comment

syukurrr...
memang dok tertunggu juga update u n wahida..sbb tau p bercuti ke bali...rupanyaaa p bersama ye...tak habis lg study blog akaks ni...hihihi...

Ati Masrif said...Reply To This Comment

alhamdulillah takde apa2
buruk...

lega rasa sampai ke msia kan :)

Gieyana said...Reply To This Comment

wahh Yang..bestnyer kamu bcuti2 dsini..i likeee...one day insyaallah tingin nk kesini tp kena menabung lah..:D

syukur alhamdullillah uols selamat..:D

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

lega semua selamat :)

whitecappuccino said...Reply To This Comment

Ooo,,pergi bersama Wahida yer? syukur semua selamat.

ieda said...Reply To This Comment

adoii risau bila baca
sib baik diri mu selamat cayunk !

misya said...Reply To This Comment

alhamdulillah dah selamat balik

MommyAqil said...Reply To This Comment

Alhamdulillah..nasib baik tak jadi pape kan kak...Happy tgk Honeymoon mode kat muka masing2..hihihi..

Yan said...Reply To This Comment

alhamdullilah selamat semuanya..risaunya akak.. asik2 tnaya dgn hendra kabar korang..ye lah korang tak boleh akak kontek..

akuzle said...Reply To This Comment

mmg raser risau biler dgr kt tv psl gegaran tuh. b4 that bc n3 awk n wahida. alhamdulillah! semernyer selamat...

Abg Bear said...Reply To This Comment

best nya dapat pengalaman tu semua... dulu masa abg bear kerja kat indonesia kan, ada jugak gegaran kat pulau Lombok tu tapi sebab mende tu berlaku malam kan... abg bear dah tido and tahap tido mati sebab kepenatan, walhal semua orang kat hotel tu dah lari keluar.. bayangkan kalau sadar, harus berlari lari macam Mek Na tu... huyooooo.... best sebenar nya pengalaman tu

AzeedA said...Reply To This Comment

ooooo.. alhamdulillah slamaatttt!