Monday, October 24, 2011

bali ; wong solo

korang ceria tak hari ni? hehehe... pagi ni nak luah perasaan skit sebelum sambungan n3 bali menyusul. semalam patutnya ai ke rumah kakcik utk pertemuan blogger. mmg dah cakap ngan hubby dan dia cakap ok. tiba hari yg ditunggu, mmg semangat dah plan nak pakai baju aper, nak betolak dari umh jam brapa, tup tup... nan hado. hubby lmbt pulak setel bisnes dia. adoi... mula la mak jemah rasa sentap. perasaan nak jumpa blogger² hebat dah tak kesampaian. tgk plak blogger² yg dah mula buat n3 pasal perjumpaan tu, huh... rugi, kesal semua ada. tapi nak buat camner, redha saje lah. buat blogger² yg telah menghadirkan diri, seronok bila tgk korang berkumpul. buat penganjur² xtvt tersebut, syabas dan lain kali boleh anjurkan lagi. 

okeh, luahan perasaan dah setel, lapang rasa dada. hahaha... dengan perasaan penuh ceria hari ini, mari kita sambung kesah cuti² bali kami. kalu korang jemu, ai tak leh nak buat ape. mmg rasa nak skip citer ni dan masukkan citer² lain dulu. tapi selagi tak habes citer ni, rasa mcm tak best plak. kalu skip rasa tak ikut turutan pulak. hehehe.. kalu korang jemu, sori la.. kalu ada yang masih setia dengan leteran bali ni, tengkiu banyak² lah ye.. korang mmg best!

lepas kami check in kat tanaya hotel, pak supir bawak kami pi makan. tak silap ai lah, wahida yang request utk makan kat wong solo ni.  rasanya tak jauh dari hotel kami. tgk senibina restoran ni mmg unik, semua kayu berukir. sangat cantek tau. kami berdua mmg model husband masing². turun dari kete terus soh posing depan pintu masuk.

meh tgk menu dulu. mmm...semuanya menarik minat kami. rasa nak itu, nak order ini, nak try mcm² la senang citer
udah di gantung dipintu masuk. halalan thayyinan, insyaAllah...pak supir cakap, wong tu maksudnya nama orang, solo tu daerah jawa tengah. mungkin tokei kedai ni nama dia wong yang berasal dari jawa tengah. kat kl pun ada wong solo kan. baru² ni tgk kat n3 kak dee, dia ada terjah wong solo ampang. ish... harus buat lawatan jugak ke sana nnt.

 ini adalah air mineral. botolnya kaca. cantek kan

air soda gembira ni ai yg punyer. kat kl kalu order air ni, dorang  dah siap bancuh. tapi kat bali, style dia lain. dorg akan letak susu dan sirap dalam gelas, air soda dorang kasi ngan botol sekali. so kena la tuang sendiri. baru la puas minum. kalu yg dah siap bancuh tu mcm sikit jek. tak pernah rasa? sedak nihhhhh weh!

dah tuang soda dlm gelas, sila la kacau ye... mmmm... terliur! blk nnt nak buat sendiri
ok, mari tgk makanan plak. ai, wahida dan pak isme makan ayam penyet. sumpah sedap giler. lagi sedap dari kl punyer. sambal dia terangkat kening. pedas giler giler punyer...

hubby ai mesti la order pecal lele goreng . lele ikan keli ni feveret dia dulu, kini dan selamanya

korang kenal tak ni ikan ape... ai sendiri pun tak kenal. hehehe.. ok, ini ikan gurami goreng ke bakar, shidi yg punyer. ai try makan ikan ni, rasa dia manis. ikan ni ada pencicahnya tau. 

yang ni plak sup buntut. sup buntut ni sup tulang lah. yg ni ai tak try, tapi tgk shidi makan laju jek. mesti la sedap kan.. 

yang ini kangkung rebus ape entah nama dia. alah... nak tanya wahida, dia cuti lak ari ni. adoi... ini menu sampingan utk makan ngan nasi. 

hubby ai mesti nak order telur dada. takde telur dada tak selera makan
hubby sempat menembak pulak dah... kami semua dah tak tahan dok tgk makanan yg terhidang.

pak isme plak tolong amekkan gambar

tgh syok layan makan, lagi sikit je nak habis, tetiba gegaran pertama berlaku. kami yg memasing tgh asyik layan sembang sambil makan, tetiba terpandang sesama sendiri. muka memasing dah cuak. pak isme terus bangun sambil muka pandang kami dan pandang keliling kedai. ai plak dah pegang tangan hubby. tak sampai beberapa saat, gegaran kedua plak terjadi. kali ni lagi kuat dari yg pertama. ai rasa mcm bumi di goncang kuat. entah camana, keadaan jadi huru hara jugaklah. pak isme dah menjerit soh kuar dari kedai. wahida dan shidi dah belari, ai plak terpinga tak tau nak buat ape, hubby tarik tangan ai soh lari jugak. ai yg ketakutan giler² mengikut aje. tapi dalam dok belari tu, sempat lagi ai jerit handbag! kamera! banyak kali ai ulang.. hubby plak jerit soh biarkan je..

jgn kata kami je yg belari kuar, habis semua staff dan kastemer yg ada semua belari kuar takut kedai tu runtuh. Ya Allah.. tak dapat nak cakap betapa takutnya kami, betapa pucatnya muka kami. pak isme terus call kawan² dia. masa kat luar kedai, mmg ai nak nangis, mmg air mata dah betakung, teringat kaum keluarga takut tak sempat jumpa lagi. mcm² perkara negatif ai dok pk masa tu. ai pegang tangan hubby, berulang kali ai cakap jom la balik kl.. ai cakap kesian mak ayah, adik² dan family lain tak dpt jumpa kita kalu jadi ape kat sini. hubby plak selamber rock je.. asyik la dok ulang takde ape².. gegar skit jek. ah, muka toreh pisau pun tak kuar darah, soh ai tenang kunun. 

bila pak isme cakap takde ape², kami semua masuk balik kedai. bila dah masuk tu, si shidi leh pulak sambung makan. kami yg lain dah takde selera. kelasss shidi, sambung makan hirup sup lagi. hehehe.. pastu kami mula becerita pasal belari keluar dan entah camner, keadaan masa tu jadi mcm kelakar. hadoi... boleh plak sorang staff kedai tu inteview si wahida. hahaha.. lawak betul. 

inilah pengalaman kami yang sampai mati pun takkan boleh luper. mmg sebelum ke bali, hati ai mcm tak sedap jek. mcm tak brapa nak hepi utk ke bali. ai anggap itu mainan perasaan. ape nak jadi semua dah ditentukan Allah. syukurlah tak terjadi perkara buruk pada kami. tapi gegaran tu buat ai terpk macamana lah bila terjadi hari kiamat. lagi teruk dari yg kami alami kat bali ni. ini adalah pesananan awal dari Allah kepada kami semua supaya sentiasa ingat padaNya dan kebesaranNya. Allahuakbar!

nampak, muka cuak yg tak dapat dibendung lagik. dabel chin tu jgn la dok kutuk ye.. masa ni lutut tengah ketaq lagi... kami berdua yang lambat masuk kedai tu. hubby plak entah bila sempat amek kamera pi snap muke cuak ni. hadoi... oh ya, luper mau kasi tau, hubby cakap kan, masa gegaran petama tu, dia terpandang tingkat atas kedai, dia nampak kayu² bumbung bergoyang. bila kali kedua terjadi, lagi teruk bergoyang, mcm nak tercabut dia nmpk kayu² kat tingkat atas. masa tu la dia tarik tangan ai dengan kasar sekali. kenangan sungguh..

pakcik ni dok citer dari gegaran pagi yg pertama berlaku. dia ni jual buah. masa dia dia dok nak susun barang² jual buah tu, tetiba stall buah yang beroda tu begerak sendiri. laju plak tu dia cakap. kusyuk betul dengar citer dia.
sekuat maner pun bali begegar, patung tu menten bediri penuh segak

simpan saje kenangan gegaran tu dalam jiwa kami semua. dah kenyang perut, penat sembang sambil gelak mcm nak putus usus, kami terus melangkah ke uluwatu, tempat yg ditunggu² oleh wahida. tapi... uluwatu lah tempat yang paling hampir dengan lokasi geseran dasar laut yg buat satu bali begegar. pak isme dah call kawan² dia dan dari sumber yg boleh dipercayai, pak isme cakap insyaAllah selamat.

hari ni bz skit. tak leh nak buat citer panjang. ptg kang kalu banyak masa dan ada mood terlebih ai akan sambung lagi okeh. sebagai penutup citer pagi ni, ai sajikan gambar kenakalan sepasang kekasih yg dok berasmara di pintu masuk uluwatu. dok korek ape tu weiii?? yg depan tu stim nampak.. syok la tu... hahaha...

52 dok ngomen:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...Reply To This Comment

kelaparan tgk menu tue....
menguji gelora nafsu makan ai jer ni
lama x bikin naisk ayam penyet uwaaaaaa.....uols enjoy giler ekk holiday kat sana

NM02 said...Reply To This Comment

ayu,

enjoy, tapi sebab gegaran tu, rasa mcm perasaan seronok tu kena bendung skit. hehehe

kakcik said...Reply To This Comment

Kakcik biasa makan di Restoran Wong Solo, Kg Baru je. Pecalnya tak termakan dek kakcik, pedas menyengat! :)

Jangan sedih2 ya, InsyaAllah kita jumpa di lain kali.

shida said...Reply To This Comment

tgk wong solo korang ni.... mmembuatkan cda tergediks2 nak p wong sola yg baru buka kat alor setar n... agak2 korang rasa sama tak?

Fara said...Reply To This Comment

Sy yg baca nie pun terasa excited mcm sy yg terkena gegaran kat sana. haishhh!

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

huhuhu....syukur korg selamat..aku setiap hari tertnye keadaan korg..huhhu...

luahfikiran said...Reply To This Comment

SALAM,
LAIN KALI, INSYAALLAH KITA BERTEMU. TEMPATNYA DAH ADA !

Zana Adieyza said...Reply To This Comment

kenangan yg mmg akk susah nak lupa kan? nasib baik semuanya selamat.. Alhamdulillah..

gambar last tu nakal ok!

Eye_nee said...Reply To This Comment

cari kutu tu beb..tu yg stim minah depan tu....kalau dah sampai mr hubby tarik tgn ko keluar...kuat gegaran tu...

..::SangRatoo::.. said...Reply To This Comment

hoh...apa berasmara ni?hahaha maybe die tolong kawan die carikkan kutu laa mama sherry..ahahahaha

Nazri Razra said...Reply To This Comment

Seronok betoi tgk N3 pi jejalan ni... Aishh.. bila lak plak teman nak ke sana...

Teratak Hami said...Reply To This Comment

Best jugak dapat pengalaman camni. Walaupun dalam keadaan sebenar, Tuhan sahaja yang tahu. Tu yang kelakar bila dok bayangkan si wahida berlari dengan dress cantik gitu.

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

sedapnya ayam penyet wongsolo.. nak terjah jugakalh kat SA..

sepasang kekasih tu tgh cari kutu kot..

ratusiput said...Reply To This Comment

uishh mmg rasa nk nangis kan.kalau ade anak tinggal lg la yarabbi mmg sme la nk pk masa tu.alhamdulillah takde pape kan.pengalaman berharga tu.uishh gambar yg last takble tahan...ehehe..

eMMe said...Reply To This Comment

sedap!!! wongsolo sini ngan sane punye same sedap ke?

e k i n ♥ y u s r i said...Reply To This Comment

mcm sedap je semua makanan tue
hikhik

luahfikiran said...Reply To This Comment

SALAM,
LF CADANGKAN DI RUMAH LF (BBBangi). ANYTIME ! TOLONG PUJUK2 KAKCIK SEROJA UTK RANCANG ADAKAN PERTEMUAN DGN SEGERA !

atty's said...Reply To This Comment

terliur nengok semua food sedap2..ikan gurami tu kalau tak silap ikan talapia..

NM02 said...Reply To This Comment

LF,

sonoknya bakal ada pertemuan lagi... oo... kat umh LF pulak ye.. yes, mesti dan harus utk kali ini. hehehe

ok ok, dengan segera saya pujuk kakcik. hehehe

lieyalatif said...Reply To This Comment

ayam penyet kat indon mmg betul2 umphh!! beza rase kat sini walaupn tgk gambar cam same...ms lieya gi bandung mmg dok bantai mkn nasi ayampenyet jeeee...heheeheh

ish ish seramlak bace pengalaman gegaran tu...dahle mmg tgh kecoh bali gempa kan...syukur sume tu sekadar pengalaman n takde ape yg teruk terjadi.....

wida said...Reply To This Comment

mesti cuak gila masa tu kan..nasib baik x ada apa2 kan.

Mama Gee said...Reply To This Comment

pengalaman yg paling mahal tu...huhu naseb baiklah tak terjadi lebih teruk dr tu...

Kakzakie said...Reply To This Comment

Nasib baik tak ada apa yg lebih buruk terjadi. Lepas tu sambung makan atau selera terbantut...

Takutnya kakak....

Nens Collection said...Reply To This Comment

n3 ptg kene baca esok ler..arini pahang cuti..sy kene paksa mai kerja sekerat ari..huhu..

ejaMaria said...Reply To This Comment

soda gumbira tu klu kat Johor terkenal dgn nama sirap bandung soda... klu majlis kenduri je jumpa air tu... dulu la... skrg klu gi mana2 restoran biasa je jumpa kan...

tapi menu dia nampak best la... hehehe tetiba rasa lapar... ;p

eLLy said...Reply To This Comment

itu daulattt nama nye .. ko sepatut nye berjumpa aku dulu sebelum jumpa blogger yg lain! :D

Dee said...Reply To This Comment

betullah..kita2 dia xnak jumpa..yg happening2 je dia nak jumpa..muahaha..

sorry komen tersasar dari isi entry..

NM02 said...Reply To This Comment

elly & kak dee

hahahaha.... pecah perut ai tau.. haruslah ai nak jumpa blogger pening lalat dulu. ish ish ish.. kali ni kalu korang buat perjumpaan, ai join okeh. betul... ai tak tipu..

wahida said...Reply To This Comment

kehkeh...lawak pun ada masa gempa bumi tu...mmg memori betul time tu...


p/s: kan Elly ngan Dee dah sound dah tu...huhu...

eB ezrin said...Reply To This Comment

uish monyet tuh ngah wat per dear ?

NM02 said...Reply To This Comment

wahida,

aku tau... itu amaran keras namanya. hahaha

ampun tuanku!

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

Patutlah semalam tunggu punya tunggu punya tunggu, tak nampak jugak kat rumah kakcik....


Takpe....lepas ni kita buat gathering kat Wong Solo Shah Alam pulak....teringin nak jumpa awak, Wahida & Dee semua... :)

aizamia3 said...Reply To This Comment

ai pun tak dapat join gathering kat rumah kakcik tu.. huhuhu..

mak encik | SZ said...Reply To This Comment

sama je signage wong solo tu kat sana ngan kat sini..hihihi...dah di patenkan la tu gaknya ;)

akuzle said...Reply To This Comment

sungguh seksi hidangn tuh semer. psl gath bloggers tuh, awk kne nyanyi lagu 'beribu sesalan' kots...heheheh..jgn risau, insyaallah! ader rejeki kita semua ketemu lagikkk

Anonymous said...Reply To This Comment

blogger sinar raudah sudah kembali kerahmatullah sebentar tadi.al fatihah untuk arwah amy

NM02 said...Reply To This Comment

anony,

terkejut sangat dengan berita ini. moga aruah pergi dengan tenang dan dibariskan bersama golong yang beriman. amin

Hanis Azla said...Reply To This Comment

Alhamdulillah, takde apa2.. kedai wong solo kat sini kurang sikit rasanya, kedai ayam penyet lagi best..

diana said...Reply To This Comment

mujur lauk pauk tak terbalik kan??
kalau tak hati runsing perut puin lapar,,
aduhai..

adarnadzmie said...Reply To This Comment

x jemu tau akak baca n3 nieeza pasal bali ni..sonok lagi ada la... leh rasa kesoronak kan bercuti di bali..haha...mcm akak lak yang ikut sama... leha tgk foto romantik korang semua...
x cukup blog ko...blog wahida pun akak ikut baca...hehe

KSWSK said...Reply To This Comment

kad menu dia mcm sebijik2 kad menu wong solo kat msia..

abah khalisha said...Reply To This Comment

sedap bangat lauk pauknya

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Pengalaman manis, masam, pahit semua dpt kat sana na, dpt bygkan camna ms org sume lari time gempa tuh.

Bestnyer blh geder2 dgn blogger..

@cu SaYaNg said...Reply To This Comment

Yang, selama ai ke Jakarta atau Bandung sup buntut=sup ekor...
tak tau pula kalau kat Bali sup buntut tu sup tulang...betul ke??

Softtouch [Hanim] said...Reply To This Comment

sedapnya semua2 tu..kelaparan mlm2 ni tau...nasib xde apa yg serius berlaku masa gegaran kan..pengalaman tu..xpe yg pnting smeuanya selamat...syukur..

cntik2 pic awk...suka tgk..

kasihredha said...Reply To This Comment

akak suka makan wong solo kat Bangi tu ...suka ayam penyek & jus poligami(ishhh sensitive nih)

norhidana said...Reply To This Comment

kire yg wong solo kt ampang tu dia nyer cawangan ek kak...
tp mmg cuak la baca cite gegaran akak tu,sapa yg tak pucat lesi kan kak, kalu kt kl nih ggr2 skit takpe lah blh rilex lg...tp kalu dh terasa kuat sgt sampai goyang2 kayu...sapa tak cuak... alahai...

p/s: rasa berslhnyer kak dana smlm bt entry psl kak amy,sapa lah yg bt fitnah ckp kak amy meninggal sedangkan dia makin sembuh... aduhai

MataHati @ MH said...Reply To This Comment

pepagi lagi dah nampak makanan,,

dah ler belum breakfast.. lapar lapar lapar wess...

tempe tu nampak best sesangat

wan nurul hezrina said...Reply To This Comment

eeei takutnya gegaran ek..kalau kuat lagi mcm mana..sib baik slamat semua..gambar sangat cantik n terang..makanan nampak menyelerakan=)

Suara Kalbu said...Reply To This Comment

Ni yang malas datang blog ni. Asal datang je nampak makanan, asal nampak makanan je mesti gambarnya lawo-lawo, asal lawo-lawo je , mesti nak rasa lapar, asal rasa lapar je, mesti nak makan.. adoiiiiiiiiiiiiiii

Waaaa..best best gi jalan bali

Sue-Rya AQ said...Reply To This Comment

hahaha..penuh dgn makanan buat kite lapo la mummy sherry gebus..monyet yg last tu ngah cari kutu la tu..hahaha..pengalaman tul kan akak kt sane..takut n cuak je..yg dengar pn dh cuak, apetah lg yg mengalaminye..huhuhu

sW33tdARLiNG said...Reply To This Comment

syukur laa takde apa2 berlaku... takut jugak kalau benda2 berlaku masa kita kat negara orang kan.. cemana laa gamaknya family kita ni nak terima berita tu kat sini... kena sujud syukur tuuu