Tuesday, July 19, 2011

benda² sodap


ckp banyak takde.. jom layan ape citer hari ni . . .

yong taufu pasar malam taman melati setiap selasa ni harus beli tiap kali singgah kat psr mlm tu. kuah dia pekat likat mmg sedap. setiap kali beli, mesti kena seploh hengget. berbaloi

nasi lemak dan satay ayam ranggup uncle john kat pasar mlm sri gombak setiap sabtu. sambal nasi lemak tu sedap giler. susah nak cari sambal sedap mcm tu skang ni. nasi lemak sehengget, satay ayam pun sehengget. kenyang sampai esok pagi. sungguh . . . !

mihun sup utara taman melati berdekatan dengan flat langkawi. hari² ramai orang kat kedai tu. tiap kali lalu balik dari keje, mesti nampak periuk gergasi tu dah sengget sebelah. mesti kuah dah tinggal sikit. kalu hari biasa atau hari keje waktu tengahari, mmg kena beratur la kalu nak makan kat situ. daging yang lembut, kuah mmg power pekat, sambal cili yg pedas secukup rasa. RM4.50 harganya

ini sambal cili mihun sup tu. amek sampai 4 bungkus, dua bungkus sorang. tu pun tak cukup rasanya

pisang goreng ni lain mcm sikit sedapnya. ai kalu beli pisang goreng suker yang lembik, tepung yang rangup. lagi satu kuih yang ada sekali tu adalah kuih cek mek molek. kuih tu asal dari kelantan. dalamnya berinti gula. kalu dah goreng, gula tu akan cair didalam. dulu aruah nenek suker wat kuih ni. pisang goreng dua hengget, cek mek molek sehengget. ai sorang je makan cek mek molek tu, hubby tak reti makan. dua kuih ni ai beli kat tepi umh mak ai.

ikan siakap tiga rasa yang secukup rasa. ikan tu dipancing oleh ayah su, sedara kami. bawa pi kedai makan pazzel pink, area taman boltan sri gombak. soh tukang masak kat situ masakkan. naper nama kedai tu pazzel pink? sebab dinding dia corak pazzel kaler pink. sebenarnya nama kedai tu nik tomyam, tapi syasya panggil gitu, kami yang lain pun terikut sama. ikan siakap ni ada 4 ekor, dua buat tiga rasa, dua lagi stim. campo ngan tomyam, sup tulang, ayam kunyit dan pelbagai jenis air, total semua lapan ploh hengget. juki belanja. ^__^

ini ayam man congkam. mesti ramai yg tahu akan kesedapan ayam ini. kami suker pilih yang rangup. dia ada dua pilihan, satu biasa satu lagi rangup. kalu dah tak tau nak makan ape, kami suker singgah sini. tapi kalu waktu tengahari, kirim salam la nak dapat tmpt duduk cepat. mesti kena tunggu  jugak. selalunya kami suker singgah b4 jam 1 atau selepas jam 2. satu hidangan nasi ayam man congkam ni rasanya dalam lima hengget lebih. tak ingat plak dah heh. kat maner nasi ayam mancongkam ni? kat gombak berdekatan ngan pasar besar gombak.

ini gambar buat ai betul² terliur balik. ni mak ai yang masak, permintaan dari anak sulung dia yg tak berapa reti nak buat sendiri, ai la tu... hahahaha.. ini jantung pisang masak lemak gulai tompoyak. pegrhhhhh... sumpah sedap giler! ai tak makan dah ngan lauk lain. ai makan ini aje. hadoi... teringat dah ni. korang makan jantung pisang tak? kalu jantung pisang rebus, ai suker cicah sambal belacan. ai orang kampung, suker makan ulam. ahakss... citer pasal tempoyak, kak jah ajak ke rawang, ada pesta buffet doyan. bayar seploh hengget sorang, makan sampai lebam. nak kena pujuk hubby la ni kekdahnya.. nak ke dia ke sana.. nak² plak pasal doyan.. mmmmmm...

alamak.. apsal blur plak gambar ni.. nama kek ni sweetie cheese. lepas kak jah masuk dalam n3 blog dia, berpusu kekawan opis dok order. memang sedap nak mampos. hadoi... tak cukup plak beli share. hahaha.. ni hasil dah dipotong 4 share ngan kekawan yang lain. ingat gaji nnt nak order lagi. kek ni beharga lima ploh hengget. puas hati woooo.. bawa balik umh, ai belasah mkn sorang.. bukan kedekut ngan hubby, tapi dia tak makan cheese cake.. selamat.. hahahaha. oh, tokei kek ni anak kpd pelakon citer opah dulu. nak order? skodeng blog dia.. abg rambut kinting.

yang last ni, mee mamak pelita kat klang. huh.... sedapnya la mee ni. nampak biasa tapi sedap. perah plak ngan limau nipis, makan plak bersama cili api, mmg terangkat. tapi dia boh kubis, ai tak suker kubis.. ahaksss. harganya tiga hengget setengah. kalu kedai biasa, tiga hengget sentengah dah ada ayam ke daging ke.. betul tak...

kalu ai bukak kedai makan, ai nak letak muker ai sekali kat pinggan tu dengan kata² terima kasih, sila ingat muke tokei kedai ni dan sila datang lagi. buleh gitu? hehehehe..


ok lah yu ollsss... byk lagi gambar makanan, ai masukkan yang ni dulu lah. nnt kalu masuk semua, dah takde citer nak buat lain kali. hahaha.. korang dah rasa tak bahang ramadhan? ai dah siap rasa bahang nak raye, sbb tetiba dengar lagu raye tadi. kahkahkah!!!!!

64 dok ngomen:

bujal X said...Reply To This Comment

satay ayam rangup tu menggoda~~

ajumohit said...Reply To This Comment

Niezza, akan ku terjah semua menu yg berasaskan Nama Sri gombak itu...duduk sini 6 tahun pon masih ada mknan yg tak tau lg, sedey!!!

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

huaaarrgghhh...................menggoda!!!!

mummysyafie said...Reply To This Comment

sib baik tauk pose..tengok gambar menu semuanya menyelerakan.

ok gak kalau buka kedai buat pinggan camtu kan..hihihi...kreatif ar

wida said...Reply To This Comment

sedapnya....
tak brekfes lagi nak, waaaa

LYAfrina said...Reply To This Comment

ERMMM..MARVELES... ESP IKAN SIAKAP 3 RASA TU,.. MMG TERANGKAT HABIS

AYuNG said...Reply To This Comment

adoiiii, lapooo, lapooo..
nengok yong taufu tuh menyelerakan sgt...dh lama x pekena nih...:)

NM02 said...Reply To This Comment

aju,

la... hang sri gombak je ke... aloha, dekat sangat la tu. bleh jumpa kat pasar mlm. ahakssss

maya amir said...Reply To This Comment

ooo kek cheese tu ari tu nmpk kat blog wahida.. nmpk gayanye mmg kene order ngan abg rambut kinting tu:)

cheqna said...Reply To This Comment

ko memang kak..saje je nak melaparkan cheqna...mencik tau..

..::SangRatoo::.. said...Reply To This Comment

mmg aku lapar bukak entryy ni..adehhhh..jangan buat camni tau mama sherry time pose..NGENCESSS nanti..hehe

kakcik said...Reply To This Comment

Mak aih... pepagi dah menggoda ni. :)

Maya Mayana said...Reply To This Comment

cheese cake kalau ke bukit gambir dia hantar tak? rm 50 belum masuk post ke?tergoda dah ni....

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...Reply To This Comment

huhuhu..
dugaaaaannnn!
ai dh la pose arini.. ;p

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

walahhhhhhh....memang perghhh dear...

pena rozie said...Reply To This Comment

mengoda jer....

~ yus ~ said...Reply To This Comment

Yong tau fu..feveret akak tu.

Siakap 3 rasa tu pun nampak marveles. Nasib baik puasa akak dah habis ganti, kalau hari ni puasa lagi...terliur habis lah..huhu

Pos Terkini ~yus~ .::Apahal Nabil muncul dalam mimpi aku ni???::.

wahida said...Reply To This Comment

aku akan order lagi sweetie cheese tu dpt gaji nnt...

iduraz said...Reply To This Comment

huhuhu..itu mihun sup dan yong tau foo rasana ku tahu..rupanya kita dalam satu kawasan yerk

misya said...Reply To This Comment

semua sedap.mintak cikit,tak makan lagi ni

MeMHaliD said...Reply To This Comment

arrghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh TIDAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK meleleh air liur ku kak NM02 buat....

AzMask said...Reply To This Comment

memang sedap...

eB ezrin said...Reply To This Comment

X THN TGK JANTUNGBVPISANG TEMPOYAK TUH.. WALLAWEIIII... BKK POSA YG SGT BEST TUH ;P

Dee said...Reply To This Comment

sila habiskan entry makan2 sebelum bulan puasa..dosa goda org dgn gambar food yg sedap2 ni tau..hahaha..

zee said...Reply To This Comment

Tetapkan imam hambamu yg sdg berpuasa sunat ini..Amin

zee said...Reply To This Comment

Silap2, pose ganti la yang oiii..hihi

ZSqueenbee said...Reply To This Comment

sodapppppnyeeee...lapar la sis..nk poce dh ni..nnti bln poce jgn wat n3 camni tau..tkut nnti kt pntry je tmptnye..hihi...

sememangnye sodap!!

b a m b a m ' s said...Reply To This Comment

akak x pernah rasa bihun sup kat pasar mlm sri gombak tuh?? kita dr kecik suka makan bihun sup tuh!! hahahaha..

mamasuri said...Reply To This Comment

ahhh dah lama tak g pasar malam sri gombak...dulu aku dok taman bukit permata...mmg itulah port pasar malam ni..sri damansara ni takdok pasar malam..tak best langsung..hohoho..list makan ko ni tlg jgn publish waktu bulan posa yek..hancur posa kami nnti..hehehe

Anum said...Reply To This Comment

asal bukak blog k.ina
comfirm anum jd lapar
adoi2

fazilzura said...Reply To This Comment

FULAWEII ...

aci jgk nak order dgn abg curly2 tu b4 pose

Yan said...Reply To This Comment

YA ALLAHHH... sedapnya nieza...

nasi ayam mencongkom tu ada gak kat sect 7 shah alam ni..

kayzie said...Reply To This Comment

kak..sedap ek gulai lemak jntung pisang tu buh tempoyak?tak pernah try, sll wat gulai lemak biasa jek mgm feveret tuh..pasni nak try la..teringin pulak rasanya..

alinac lover said...Reply To This Comment

waaa kasi pedih perut ni

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

sedapnya... lapo dibuatnya..

agak2 sweeti cis kek tu boleh courier tak?

Mommy Fara said...Reply To This Comment

gambar2 nie klu tatap time bulan pose, mmg terancam sanubari!

adarnadzmie said...Reply To This Comment

byk tol menu lazat2 disini... udah lapor balikkk niii...hehe

IxoR@ said...Reply To This Comment

Tahniah!

Berjaya membuatku lapar la yang.....

Pasal marie france tu, rm58 hanya utk trial 'tummy reduction theraphy'. Dan klu nk next sesi spt yg sy buat skrg... Kena la pay more....

AI said...Reply To This Comment

- siap print nama kedai kt pinggan supaya pelanggan x bwk blk pinggan tu..huhu

aizamia3 said...Reply To This Comment

semua sedap2 belaka.. dan turut menyumbang ke arah lelemak dalam badanku kalau makan semuanya..

Acik said...Reply To This Comment

apa ni .. org belum bekfes pun! perut berkeroncong!
gambar pinggan licin tu sangatlah kejam! huawawaaaaa ....

izfanora said...Reply To This Comment

aduh.. terliur sudah.. lapar..

Fieza79 said...Reply To This Comment

ya ampun...dari mana la dtg nya makanan2 ni suma...hehee

ct shah said...Reply To This Comment

kak ena,hampir batal pose ganti saye.semuanya sedap2.oh,kena train diri ini supaya menahan nafsu makan sampai raya lah.amin.gulp..gulp..:p

Acik said...Reply To This Comment

worait, kitepun dah follow sini ... :)

Huda said...Reply To This Comment

ini memang super sedap punye entry :) lalalala...perut berlagu riang :)

Nia said...Reply To This Comment

eh,..sama lak taste goreng pisang kita..hehe..ypng tau fu tu, sekrg ni susah betul nak cari kuah sedap macam tu..huhu..

Bui Junaidi said...Reply To This Comment

fullamak,kalau bulan puasa tengok gmbr2 makanan ni,confem pecah puasa..hahaha...mmg terliur..aduiii *_*

mr.curly said...Reply To This Comment

wahhh..manyaknye food yg sodap2..ehh2 tosolit lak ciskek tu yo..hehe..mokaseh byk2..

ohh ye, kalu ado sosapo yg nk mengetes ciskek n mcm2 kek yg ado pada 24hb ni, leh la emel kt den yo..20org yg terawal akn dpt dogip

folo sudah..mekaseh ye..hikhik

Rinna said...Reply To This Comment

Wow Nieza..sedapnyaa tgk makanan tuh semua..lebih2 lagik jantung pisang tempoyak tuh.. terliur nengoknyaa.. :)

munna said...Reply To This Comment

nasib baik dah makan tghari..klu tak meroyan kat sini tgk makanan yg sodap2

miloais said...Reply To This Comment

sib baik le masuk blog uols lepas lunch
tak de lah irama hip hop keluar dari perut iols
hahahhahah

ainnoraini said...Reply To This Comment

alahai..ingatkan tak mau makan t/hari tadi..tapi bile tengok ni tak boleh tahan...dah terasa lapo tu...

ikatankasihku said...Reply To This Comment

nak mee tuh...nak mee tuh.....
meleleh air liur dah nih...

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

tak tahan tgk foods yg sedap2 tu, mngusik nafsu makanku ini..huhu

Nafsu mkn kureng skrg ni dek krn demam kuskus, tp tgoda dgn bihun sup tu harus blk nti carik bihun sup...hehe

wardah @ fie shah said...Reply To This Comment

tq kak ena bagi kita terliur macam ni..haha

sarah mohamad said...Reply To This Comment

pasar malam taman melati dekat je pun dengan tempat pakwe punya kakak duduk. harusss pekena yong tau fuu jugak. nampak yummy!

ILA HonEyBuNNy said...Reply To This Comment

entry makan lagikkkk...

kena g dapur la...sebab peruttt dah laporrr...huwawwa

sedappnya yong tau fooo...

Ana Suzana said...Reply To This Comment

Kak niezza..
Kuda tu berharga rm85 kak..

kasihredha said...Reply To This Comment

cheese kek abg rambut kinting ni mgoda sungguh..

semua mgodalah...telan air liur je ni

mr.curly said...Reply To This Comment

wokeyyy..tuk pengetahuan sume, den hanyo buek free pnghantaran sweetie cheese tuk sekitar KL yo..tp misal kato ado oder jauh sikit dr KL misal ehh Klang ko, Kuala Slangor ko or yg sowaktu dgn ehh, den cadangkn kito jumpo la di potongahan jln, setuju??..

bg yg dr nogori2 lain lak, den x nk amik risiko coz tuk jamin keselamatan n kualiti ciskek tu,tp kalu ado yg nk oder gak ni den bgtau skit..sume kos penghantaran kurier sevis ditanggung oleh pembeli tu sndri..company kurier tu pn mestila dicari oleh pembeli tu gak..

sokian, den yg nurut porintah..hikhik

saLLy sWeeT said...Reply To This Comment

sherry.... aku laparrrrrrrrrrrrrrrr

Cik Ina Do do Cheng said...Reply To This Comment

u kenapa buat cik ina meroyan seumur hidup. yong tau fu, nakkkkkk

iPai said...Reply To This Comment

pergh .. sedapnya nasi lemak tuh .. nyum2 ..

dah follow balik .. trima kasih ye dtg ..