Tuesday, May 24, 2011

pecel lele

yu ollss... penah dengar tak pecel lele? ai sebelum ni penah dgr tapi tak pernah tgk ngupenya camner dan apekah itu pecal lele. yang ai tau, kalu tak silap, itu menu org jawa. ye ker? ok, ahad lepas, kami ada ke satu tempat kedai makan kat area kampung changkat. kedai makan ni mmg tesorok habis. nak masuk ke kedai makan tu kena park kete kat area luar dan jln kaki masuk dalam. kalu naik motor leh terus masuk. dgr tmpt ni mmg femes. kalu time keje, penuh ngan org² yg keje pegi makan time lunch termasuklah student UIA.

inilah lalaun utk ke kedai makan tu. melalui kawasan rumah perkampungan. syok la area ni.. suasana dia sejuk je rasanya sebab banyak pokok.

banyak kete yang parking kat blah luar. ini sebahagian kete je yg ai amek.. blah kanan ada lagi tapi lupa nak snap.
motor yang lalu lalang pun memanjang je ada

jom kite masuk

ha... inilah tempat dia.. kedai dia mmg kecik je. ayie, adik ipar ai yang bawak kami makan kat sini. nasib baik kami awal, sebab masa kami tengah mkn tu, ramai student yang dok beratur tunggu meja kosong. ayie cakap, kalu time keje, lagi le ramai yang beratur bawah pokok tu mana ngan nak tapau, mana ngan tunggu meja kosong. masa kami makan, ramai student dari jakarta yg belajar kat UIA dtg mkn.

kedai makan ni nama dia warung bu lis. bu lis ni baik sangat. tgk nama menu pun semua dari seberang

ini nama dia pepes. pepes ni kalu tak silap isi ikan. rasanya mmg mengancam

ini la pecel lele. lebih kurang mcm ayam penyet la bahan² dorang pakai. cuma pecel lele dari seberang ni menu dia adalah ikan keli. uppsss... ai tak makan ikan keli

so ai tukar kepada ayam. yang paling menarik adalah sambal dia. pergghh... minta sambal lebih tu. dah habis makan, sambal tu ai ratah lagik. huissshh... terliur balik dah ni

kopok ni yg menarik perhatian ai. kopok dia tebal. entah ape nama kopok ni pun tak tau. kalu ai yg goreng, mau ai pecah²kan masa nak masuk dalam balang. tapi bu lis guna bekas yang memang besar utk masukkan kopok ni supaya tidak lemau. sedakkkk nih...

puas weh makan sorang. tgk, panjang tak.... hehehehe

ini air soda gumbira. ala... sirap bandung campo eskim soda.. entah kenapa diberi nama sebegitu pun tak pasti. dorang semua minum air ni, ai ngan hubby je tak sebab kami tak berapa suker bandung.

merekalah yang belanja kami hari tu. pak teh dan mak teh ni kawan ayie. dah mcm sedara ngan kami. dorang ni baik sangat. sporting pun ye. pak teh ni mmg klakar orangnye. ada je lawak yang dibuat. pak teh pun dah mengikuti blog ai ni. tapi lom follow lagi.. ok lah yu ollss... tu je nak citer ari ni.


52 dok ngomen:

ejaMaria said...Reply To This Comment

owh... kite geng... I pun tak masuk ngan ikan keli... hehehe...

eh... ni kedai org seberang ke atau org jawa sini... klu jawa sini buleh la gi makan... klu jawa seberang - maaf la... ;p

cheqna said...Reply To This Comment

ape ni???bab makan2 ni..lapo la kak...hehehehehe
perghhh...walaupun kedai nya jauh ke dalam...tapi masih ramai yang mengunjumgi kompem sedap ni

ZSqueenbee said...Reply To This Comment

confirm sedap ni..siap beratur tu..tp bab ikn keli tu i tarik dri..sme la kita xmkn ikn keli..kalo mkn kt wong solo or waroeng penyet air feveret mmg soda gumbira..sodap!!

atty's said...Reply To This Comment

terliur kty nengok..sedapnya lah hai..

Sue Zaman said...Reply To This Comment

soda gembira... hehehehe... happy soda lah baru sedap bunyinya... air happy soda sedap first time rasa dekat restoran hads di prima sri gombak

sha a.s said...Reply To This Comment

x reti mkn la...x penah di ajar mkn bnda alah ni......

mamasuri said...Reply To This Comment

samalah kte..saya pun memang jenis tak makan keli...n saya kurang skit makanan dari seberang ni..hehehe...xreti

merahitujambu said...Reply To This Comment

ikan apa tu.pelik jee nama..sedap eh??adeh..leleh mata.air liur x yah ckp laa.emamg dh leleh..

merahitujambu said...Reply To This Comment

ikan apa tu.pelik jee nama..sedap eh??adeh..leleh mata.air liur x yah ckp laa.emamg dh leleh..

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

lele tu untuk nama ikan keli tu kan? tapi tgk memang sedap ni..

NM02 said...Reply To This Comment

sha,

ai pun tak pernah, tapi cuba.

wida said...Reply To This Comment

mknan org jawa ni.rasanya lele = ikan keli.nama masakan tu pecal. so jadilah pecal lele. dulu arwah nenek sy selalu masak..tapi guna ikan lain lah.x mkn ikan keli..gelii

iduraz said...Reply To This Comment

wah..tersorok tui kedai mkn dia..mesti sedap..kt area kampung changkat eh...nti cari la..pecel lele tu ikan keli.memula dolu ku ingatkan pecel lele tu pecal..hahaha

cikbedahlaser said...Reply To This Comment

pecal lele mmg best.. rindu gile nk mkn.. dlu bwh umh ni ade.. skrg dh tutup.... tataw dah nk cri mana..
sambal tu.. terangkattt..

ratusiput said...Reply To This Comment

kite pun tak makan ikan keli...tp ikan sembilang makan...i like...

ainnoraini said...Reply To This Comment

kalau dah sedap makanannye tu tersorok mcm mane pun org akan cari kann...

pecal mmg kegemaran akakk jugakkk...

munna said...Reply To This Comment

PERGHH..BESTNYA NAMPAK MENU DIA.... MACAM MAKAN KAT INDON JE .. NAMPAK KAT MENU ADA JUS POLKAT.. AI LIKE...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

rujak dia agak2 sodap dak?hehehhe
kebesaran kopok yg best...

b a m b a m ' s said...Reply To This Comment

nie bukan pecel lele dah nie...
meleleeeehhh air liur dennn!huhu

wahida said...Reply To This Comment

nok, ko tak try jus alpukat ke? kalau kedai seberang mesti ada jual jus ni, sedap tau!! terkenal di indon...

sahromnasrudin said...Reply To This Comment

pacal??? wah mmg sedap..kalau nak sedap lagi pi la tanjong karang huhuhhhh

Cik Ina Do do Cheng said...Reply To This Comment

U kedai kecik tapi rasa meleleh. sodap nya, cam selalu je cik ina dengar pecal lele, tapi makan belum pernah lagi. meriah ye u.

ieda said...Reply To This Comment

wahhh semua dari seberang nie dikkk .. nampak sedapp .. adeh kalau akak x pandai makan nie ..

tapi bila tgk dah meleleh lak adussss :))

chichi said...Reply To This Comment

kak ina...
tak penah nampak pon kedai ni..dekat dengan badang balang ker??

NM02 said...Reply To This Comment

wahida,

ramai jugak yg minum jus tu, aku baru tau masa tu. nnt kalu aku ke sana lagi aku try order okeh

NM02 said...Reply To This Comment

chichi,

nnt ai tepon yu kasi tau jalan ke sana

eB ezrin said...Reply To This Comment

mak aikhhhh... pepes tuh cam best ar... tringin... hu2

HonEyBuNNy said...Reply To This Comment

macam sedapp ja tengok neh...

nama warung pun unik...warung bu lis....;-)

Mrs Nazar said...Reply To This Comment

ana suka sangat la pecel lele nih... dulu masa kerja kat penang ada kedai mcm ni.. bley layan sampai 2 pinggan nasi la kalu makan set dia ..tak kira la ayam or keli..sambal dia hebat kan..dappppp

kedai dia memang style tersorok gini...kat penang pun sama gak.mesti area setinggan yang ala2 indon duk lama kat malaysia kan

Nens Collection said...Reply To This Comment

bestnye..geram tgk kopokk tu..besornye...

sy dh follow sini..follow sy jugak ye..

♥Mrs.Eady♥ said...Reply To This Comment

beb...hari ni aku mkn ayam penyetttt...yess...sedap!!

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Menu semua dr seberang no, tokey kedai ni org seberang gak ke..?

Rugi xmkn ikan keli, sedap weh! lemak2 gitu isinyer...nyum nyum..

maya amir said...Reply To This Comment

perghhh menggoda betul pecel lele tu..saya penah makan:) tapi nmpk kat sini punye lebih menarik..

p/s : maaf baru skang berkesempatan dtg blog awak..ari tu saya sakit.. ni kat office, nak follow blog tapi restrict laa plak function tu kat pc opis ni aa..

norhidana said...Reply To This Comment

sungguh menyelerakan tgk menu2 kt kedai bu lis tuh kak.. pecel lele tuh mmg nmpak sedap... lele tu kn ikan keli dlm bhs jawa, pecel lak yg pecal tu kan... jd lah dia... tp kopok tuh apa ek yg nama opak tu ke kak... kopok ubi ke... alahai sedapnyer
akak mmg teror cari port mkn best2 nih

absolutely emy said...Reply To This Comment

confrim sedap ni.. walaupun tercorok orang still datang..

Suara Kalbu said...Reply To This Comment

aiseyman macam tau-tau je saya ngidam nak makan pecal lele ni. Sambal dia memang meletupsss.. suka dan sedap woooooooooooo....

selalu beli kat food court kat area Pangsapuri Sri Nilam kat ampang

ajumohit said...Reply To This Comment

wah syedapnya!!!
saya org jawa, mkn pecel...
awet muda hehehe

ADAN + LINA said...Reply To This Comment

sETAKAT NAK MAKAN IKAN KELI NI, AKU MINTA AMPUN..AKU TAK MAKAN IKAN DARAT NI....!!!

Dee said...Reply To This Comment

kedai indonlah ni..mmg nama2 menu semua masakan indon..lele tu maknanya ikan keli..hihihi..sure sedapkan..tgk pun nmpk sedap..

chekna @ mama ziyad said...Reply To This Comment

kalo dah sedap tu, kat mana pun kedainya, mesti org sanggup pegi cari kan... ikan keli yg kurus2/kecik mmg sedap bila goreng rangup, tp yg besar2 tu geli nak makan..

mummysyafie said...Reply To This Comment

unik nya tempat tu..mesti ada makanan kat situ sedap2

mummysyafie said...Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Softtouch [Hanim] said...Reply To This Comment

sy suka ikan keli...mkn garing2..pergh.....kat mana kedai ni?area gombak ker?awat sy xtau...

ummi_khalish said...Reply To This Comment

wah..bestnyer...mse blik ritu teringin nk mkn,tapi x sempat nak merasa..huhuhu..o ye..niza..saya ada award tuk awak..nnti ambik ye...:-)

NM02 said...Reply To This Comment

ummi,

thanx 4 de award. nnt saya tempek kat n3 yeeee

NM02 said...Reply To This Comment

adan

aku pun tak makan ikan keli...

NM02 said...Reply To This Comment

hanim,

kawasan kedai ni tesorok dik. nak kasi tunjuk arah pun ai sendiri tak paham.. hehehe

.:Mama Dhia:. said...Reply To This Comment

sedapnyer..kopok tu bukan kopok udang ker?/kaler cam kopok udang...

Ibu Qaireen said...Reply To This Comment

salam...
kedai ibu lis nie mmg sdap...
kte tau pun dr adik kte...
bila blk umah mak mesti singgah kedai nie beli nasi lalapan...
sambal dia yg sedap....

Rinna said...Reply To This Comment

Waduh2..tgk makanannya sungguh menyelerakan.. :) keropok pun beso punya.. :)

♥MiZz-siHa♥ said...Reply To This Comment

same la kite xmkn ikan keli...tp,klau pecel leleh tu mkn la..amik aym jgk..mcm best je..mst price die pon ok kan..coz kdai jns warong je..mkn pon best..

~izan~ said...Reply To This Comment

semua sedap2..izan hantu ikan keli atau dlm erti kata lain mkn semua benda haha..tekak tak hengat punya nih.

blog ni mmg seswai btul jd blog JJCM hehe