Tuesday, December 11, 2012

ape qays makan

assalamualaikum

meh nak citer ape anak bujang mami minum dan makan sehingga usia dia nak msk 6 bln beberapa hari je lagi ni. kalu uols nak tahu, 3 bln qays dah start minum susu + nestum. ye, bak kata orang, tak elok bagi anak minum nestum kalu belum cukup 6 bulan sbb usus dia kecik lg dan setengah ada yang kata, ala... biasala la.. anak lelaki mmg kuat minum, kuat makan. itulah yang terjadi pada anak mami. dari baby, masuk sebulan, masuk dua bulan, susu tak pernah rasa cukup. kejap² merengek, dok kejap kang nak lagi. tengah malam masa dalam pantang, sejam sekali mami bangun kasi dia susu gantung.  kadang tu tak sampai sejam, rasa baru je nak lelap mata, dia minta lagik. tu yg mami jadi kupu² mlm. hahaha... 

masuk dua bulan, mami start perah susu kasi dia belajar minum botol. bak kata mak tok qays, belajar dari awal, senang nak tinggal bila kena masuk keje nnt. bila dah kasi susu gantung masuk botol, tidaklah mami tak kasi dia merasa susu gantung original langsung, harusla kasi jugak. nasib baik le qays jenis tak kesah. gantung ke botol ke dia bedal ajo. bagus anak mami. hehehe

masuk dua bulan, susu gantung mami makin kurang. mami dah jenuh makan dan minum benda² yg boleh membanyakkan susu dalam badan. mungkin mami ikut jejak adik mami yang no 2 tu. susu badan mmg tak lama. kesian anak mami. sori sayang... mami dah cuba macam². adik mami yang baru bersalin baru² ni pun dah kurang susu gantung. baka kah? mmm....

jadiknya masa qays nak masuk dua bulan, mami dah start bagi dia minum susu formula. mami mulakan dengan susu anmum. mami dapat 4 kotak susu anmum free. biasala.. masa mengandung kan senang dapat susu free utk bakal anak. habis kotak ke 4, mami tukar kepada dutch lady. saje nak test dia mau ke tidak. nampaknya dia tak kesah. so mami terus beralih ke DL sampai skang. bukan tak mau terus ngan anmun, tapi tahu² ajelah harga susu tu. bukan berkira dengan anak, orang kata ukur baju di badan sendiri kan. hahahaha.... tapi kan, ada sorang hamba Allah ni, dia penah cakap, kalu nak anak sihat dan gemuk, kasi la susu anmum, susu mahal je anak boleh jadi tembam. apekah??? bila dia tgk qays ala² montel, dia tyer mami kasi minum susu anmum ke, mami ckp susu DL ajo. maka muka dia terkulat² mcm telan biji durian. hehehe.. bagi mami susu ape pun tak kesah la heh, janji anak suker. kalu qays tak boleh terima DL,mungkin mami kekal ngan anmum ajo. kannnnnnnnn

masa qays wat check up pasal batuk dia kat klinik pakar kanak², dr. hasmawati ada kasik susu lactogen 6 kotak. mami test gak la kasi, benda dah ada kan. sekali kau....mmm... mmg dak qays qausar shah ni jenis main bedal dan tak kesah ape saje. senang hati mami. hahaha.... alhamudlillah. habes kotak ke 6, tukar kepada DL balik.

masuk bulan ke tiga, nampak dia mcm tak cukup minum. asyik lapar je. maka mami pun dengan selamber mengetes kasi susu campo nestum tin biru tu. hamek... baru la lepas sebotol minum, nmpk dia betul² puas. hahaha... ni tau dek doktor mampus kena marah. sori la doktor², anak saya kuat makan. seminggu mami test, tgk dia ok je... so mami teruskanlah sampai dia masuk 4 bulan. beralih ke 4 bulan, mami start bagi nestum gandum dan madu tin oren tu. yang tu mami tak campo susu, mami lembikkan dengan air masak atau susu, suapkan terus. mm... memberangsangkan. tak perah tolak. makin tak cukup hado la. beberapa hari lepas tu, mami test bagi nestum beras campo buah²an. wah... suker dia. bila mami test rasa skit, mm... mmg sedap. itulah menu dia sehinggalah masuk 5 bulan. eh, bonda qays ada belikan dia baby bites, tapi mami lupa nak hamek gambo. tu pun dia pandai makan. kasi sekeping, sekejap je habes.

dah masuk 5 bulan, mak tok qays try buatkan dia nasi lenyek. masak bubur mcm biasa, tapi tidaklah selembik bubur sebab bila dah kering nasi lembik tu, mak tok lenyek atas tapis kasi pejal mcm kanji. buat utk 3 hari, bekukan dan panaskan bila nak suap dak demok tu. kadang mak tok buat, kadang mami buatkan. bahan yang kami buat biasala, nasi+sayur brokoli/bayam+karet+kentang+ikn bilis/ayam. garam tidak sama sekali ye. ni dah standy utk 3 hari stok utk qays masa dok ngan pengasuh. pg qays mkn nestum ptg qays mkn nasi. gilir² tgk tahap kelaparan dia. kadang mkn nasi dulu. skang ni mami buat utk stok pagi dan petang. mlm baru mami kasi dia nestum madu.

 baru² ni, mak tok buat nasi+ikn bilis+brokoli+labu. qays?? tidak pernah tolak ape yang kita suap. camana qays poo poo? ok je... mcm kanak² lain. hehehe

maka lihatlah anak terunaku yang demok bulat ni. nak dukung pun tak larat. alhamdulillah, anak mami membesar dengan sihat, kuat bagai johan. seperti maksud nama dia, qays = kuat/tabah/kukuh. skang suker angkat kaki main² ibu jari. main ibu jari kaki takpe ye nak, jgn try nak isap ibu jari kaki mu itu, mami seriau nengok. hahahaha






smlm suhu qays 37.3.. nampak pg ni dia ok skit cuma merengek manja tu lebih skit dari biasa.

42 dok ngomen:

Anum said...Reply To This Comment

rajin ibu dia ek
bagus2

Kakcik Nur said...Reply To This Comment

Amboi Qays... betul2 orang kata 'tolak batu dengan kayu' je ya... hehehe... Semoga Qays terus membesar dengan sihat dan kuat. InsyaAllah. :)

norhidana miswan said...Reply To This Comment

si aiyan pun amik nestum gk time2 aku ngn makngah bt bbr sbb nyer kadang anak bujang nih takmo mkn nasi...

tp si aiyan memilih time nk mkn, kalu jenis yg sume telan cam qays msti dh bolat

norhidana miswan said...Reply To This Comment

si aiyan pun amik nestum gk time2 aku ngn makngah bt bbr sbb nyer kadang anak bujang nih takmo mkn nasi...

tp si aiyan memilih time nk mkn, kalu jenis yg sume telan cam qays msti dh bolat

wahida said...Reply To This Comment

bagus qays...tak tolak apa pun...mkn semua...

senang bini ko nnt qays..tak cerewet bab mkn pun...hahaha...

mamawaiz said...Reply To This Comment

susu DL mmg murah sikit dr anmum..anak sy waiz pon minum susu tu je.sht je..pndai pon sama jugak cam budak2 lain

lieyalatif said...Reply To This Comment

holohhhhhhhhhhh patut le budak hensem ni mulat lat lat heheheeheh....senang keje ko niezza qays jenis tak tolak...sedap le menyuap....aku dah le suke tgk baby gebus2 nie.....geram nengok qays!

alah ko, susu ape pun same jek...betul kate ko tgk kemampuan kan..anak2 aku pun minum DL..kadang2 tukar fernleaf..kadang2 minum anmum...kadang2 minum pedisure hahaahah..ikut dan aku nak belikan ape...

Dee said...Reply To This Comment

aku rasa qays ikut kau lah mek jah..kau pun jenis bedal apa aje kan? wakaka..btw, anak2 k dee dulu pun awal2 aku dh sumbat nestum cair..abih dh lapar..xkan nak biar je kan..hehehe..

satu jelah..dee setuju ngan kau..bagi susu murah pun takpe, yg penting anak ok, tak sembelit pastu kita mampu..asyik nak mahal je..masa sorang leh tahan, dah ramai kalu, baru kepala mak pak botak dgn harga susu mahal..tu belum masuk pampers lg..huhu..

Chik Att said...Reply To This Comment

Mudah ...tak byk songel ... hehehehe ....
Anak2 CA pun minum DL .....kenapa perlu bayar lebihhhh ...hehehegev....

zoora qushairi said...Reply To This Comment

ui yaaii comelnye qays. siapa ckp minum anmum @ susu memahal badan gemok montel...anak zura yg 1st minum anmum smpai skrg selim melim cekeding je badan dia. naik risau mama dah ha. umur 3 tahun tp suar dia umur 8 bulan boleh pakai lg cuma singkat je la :p

yg 2nd baru 6 bulan ni minum lactogen. harus la kan kang dua2 anmum, mam la mama dgn papa. minum banyak lak tu.

mama aini said...Reply To This Comment

assalam..comilnya qays.. ;)semuga qays menjadi ank yg soleh..amin..
thanks..

Teratak Hami said...Reply To This Comment

amboii qays, senang hati :-)

Baby akak baru 5 bulan lebih. So far bf jek. Tak merengek lapar, so oklah, akak teruskan. Tak sabar jugak nak kenalkan dia dgn nestum. Paling tak sabar kakak2nya la sebab dorang pun nak bedal sama. Nestum kan sedap !!!

emy pokden said...Reply To This Comment

ensem ahh anak ko ni...geram aku tgk...debak lak tu..baguslah anak teruna ko makan xkisah..darin ni lak..mmg jenis tak makan..puas dah sumbat..nestum ke ..aku masak ke..mmg skit jer...tp susu mmg byk..tp susu aku je lah...takpe ko..peduli jer kata orang..sbb kte tau anak kte camner kan...go go chaiyuk qays...muahhh

wantie said...Reply To This Comment

demok? mak akak ckp budak budak jgn kata gemuk, nanti bila besar terus la gemuk tu tak kurus. kena kata dia nampak semangat!..

ish.. betul ke ramalan mak akak tu? ntah le akak turut je. sebab tu la anak anak akak, time baby cekeding je. Si aleesya ni. dah setahun 4 bulan berat baru 8.5kg. pamper size M jer. adei...

kalau semangat mcm qays ni, memang best uli uli. alahai geramnya.. tengok.

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

-Yg bagi makan nestum umur 3 bulan tu, nak marah pun tak boleh...dah lepas dah..hahahaha..

- actually, kalau nak kurangkan risiko baby kena eczema/allergic related problem, elakkan bagi ikan bilis before umur setahun. Memang adat kita biasakan beri ikan bilis campur dlm bubur.

Mia Kassim said...Reply To This Comment

untung qays ada mummy yang rajin....

Mimie said...Reply To This Comment

rajinnye..patutla anak bam bam

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

Padan la bambammmm!! :)

myaishahhafiz said...Reply To This Comment

mana punya fakta minum annum anak jd montel, baby sya minum annum sembelit smpai 2 3 hr, last2 skrg minun lactogen baru ok..

badan pun bleh tahan montel gak :)..

x semestinya susu mahal tu baik & susu murah tu x baik

Chekgu Azrine said...Reply To This Comment

dia nak makan..kasi jek..nanti dah besor tak maunya dia makan..kita plak bisingkan??hehehe

e k i n ♥ y u s r i said...Reply To This Comment

patutlah qays bambam
geram

NM03 said...Reply To This Comment

ddz,

tu dia... seorang doktor sudah singgah komen. hehehe

oh ye ke... ok, saya tak pakai ikan bilis lagi lepas ni doktor. tengkiu atas teguran itu

NM03 said...Reply To This Comment

chekgu azrine,

vah vah vah... sudah singgah sini ye. hahaha

tu la kan, sesok dah besar, sibuk ngan main sampai makan pun tak ingat dah nnt.

Haryati Faizal said...Reply To This Comment

yati pun bg susu DL kat anak2, ok je...takmo lah bg yg mahal2 sbb DL pun ok gak, anak pun takde la tak ok bila minum susu tu.

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

ala kak, bagi FM mahal ke murah ke same je. yg penting anak dpt khasiatnya. ade org yg jenis memilih susu gak. nak yg mahal je. kita ni ikut kemampuan dan kesesuaian dgn anak. patutlah semakin chubby qays ni. rupa2nya dh makan mcm2 ye. hehehe

Mila Ahmad said...Reply To This Comment

geram betul tgk qays ni tau....

SangRatoo said...Reply To This Comment

alolololo..mintak di geget die ni tau..hehehe somel Qays..cepat sembuh ye :)

Riedaffya ibrahim said...Reply To This Comment

ensem le qays ni...kite dua2 anak dara..nampaknya dia jnis tolak batu kayu je kut...berselera n bedal semua je ye...bagus camni..xle susah mami nak pk nk bg makan ape kan.///

Kesuma Angsana said...Reply To This Comment

geram negok.. KA singgah baca dlm cuti2 mesia ni

ejaMaria said...Reply To This Comment

kalau rajin baca pasal perbandingan susu ni... diorg tulis yg susu anmum paling rendah kandungan gula dia... manakala susu DL ni walau pun di cop kat pek kata rendah gula... tapi masih tinggi banding dgn anmum... itu je... perbezaan dia yg ketara... yg kita faham, apa shj produk kalau dgn pengambilan gula berlebihan mmg tak elok utk tubuh badan... itu je...

apa pun, anak kita dulu masa baby minum anmum... skrg ni sbb dah 4 tahun tukar DL... dia tak komplen minum pun... tengok sedap je dia togok... dan lagi... badan dia tak montel pun - kurus ada la... umur dah 4 tahun, seluar yg 18 bulan bole pakai lagi... erkkk...

ieda said...Reply To This Comment

wahh sedap nyeee
tembam2 dan sihat lahh anak aunty sorang nie nanti !

adehhh fenin tgk pic gays last tuu
comel sgt !


bagus sgt pemakanan yg ko buat nie dikk , penuh khasiat utk tumbesaran otak dia ... tu yg ebih penting !

kasihredha said...Reply To This Comment

cepatnya besar...rasa hari tu baru je lahir....comeyyyyyyyyyy sgtt

Alinac Lover said...Reply To This Comment

comel baby

TiranaAduka said...Reply To This Comment

salam sis
Comel dan gebu hehehe.yg penting sihat.

N i e Z a said...Reply To This Comment

mmg demok dan bulat..hehhee..geram tol tgk dia..cam nak gomol jerk..sedap erk..dpt mkn yg sdp2..

Amanda Suria said...Reply To This Comment

alhamdulillah, semoga qays membesar dengan sihat yer...auntie nak tumpang gigit pipi boleh tak?

BoNDa.... said...Reply To This Comment

semangatneyr qays.....berselera makan...geramnyer tgk qays....

Hana Soffelia said...Reply To This Comment

hahahha bagusnya qays. belasah je nk kasi apa, anak sendiri. Taulah jagakan, xkn benda memudaratkan pun kita nak belasah kasi. Lain baby lain penerimaannya. Hana pun xambik port kalau ada yg menegur, anak 4 bln dh kasi makan.

norh said...Reply To This Comment

membesar bagai johan :)

Zura Zue said...Reply To This Comment

kalau makan kentang lenyek lg badan cepat naik bulat...

mia izzati said...Reply To This Comment

yeke bagi susu mahai anak tembam..tak lahh..bagi enfa camtuu je kecik..

QasehnyaRania said...Reply To This Comment

alhamdulillah makan saja apa yg diberi ;)

sihat ;)