Tuesday, April 10, 2012

pengalaman dan kenangan

wad bersalin tingkat 5, wad 5B, katil 5

disitu lah aku ditempatkan pada khamis lepas sehingga ahad sbb aku mengalami tekanan darah tinggin yg mungkin serius bagi ibu mengandung. pagi khamis aku kena minum air gula di klinik panel. pagi tu mmg aku mengalami pening tahap teruk jugak. tapi aku masih boleh tahan. sebelum doktor kasi minum air gula, doktor amek bp aku dulu. tekejut giler bila tgk 172/100. alamak... aku mula cuak. doktor try wat lagi sekali... lebih kurang nak sama. doktor ckp lepas minum air gula, lagi dua jam kena amek darah dan masa tu doktor nak amek bp lagi sekali. kali kedua rendah skit aku tak igt brapa kalu tak silap 161/97. mmm... dgn pantas doktor wat surat refer ke sepital selayang. adoi... masa tu aku dah tak sedap ati. aku dapat rasa aku kena tahan punyer nnt.

sampai sepital, aku dimasukkan ke wad kecemasan bersalin. alamak... yg ada kat situ semua ibu² yg tunggu masa nak beranak. aku tambah cuak kot kat situ. dari 1.30 sampai kol 5 aku kat dalam tu. udah le hubby tak leh teman. kesian kat dia.. lama tunggu kat luar. henpon pun tak leh bawak masuk. kalu tidak boleh jugak aku msg dia kasi tau ape yg berlaku.

beberapa jam aku kat dalam tu, last sekali doktor ckp aku kena warded sbb bp aku tak balance. mm... aku cakap dah.. ape yg aku rasa sememangnya betul. mula aku rasa nak meraung. aku tak pernah kena tahan wad. masa kuar dari bilik menunju ke hubby, air mata aku dah betakung. sampai kat hubby bila aku ckp kena masuk wad, terus bejurai mcm ape je. ish..mcm² aku pk masa tu. bila  nurse ckp suami atau family tak boleh jaga... lagi la aku sebak. ok, aku kuatkan semangat mungkin sehari je aku kena tahan. tapi mlm tu aku nangis sepuas hati. ciwek!

jumaat aku sangka aku dapat balik. tapi kesian.... aku kena sambung check in sbb doktor cakap darah aku rendah plak. aiyak... aku jadi bingung. 120/60 tu rendah ke? doktor cakap nak tgk bp bila ubat darah tinggi yg doktor bagi tu ditambahkan dosnya. dan lagi doktor cakap air kencing aku glucose 3+. uwaaaaa!!!!! nangis lagik!

pagi sabtu bila doktor dtg cek aku mengharap doktor senyum kat aku dan berkata aku dapat balik. tapi...... oh tidak! gula aku naik pulak. dan yang paling kesian kat diri aku sendiri, nurse yang silap amek tau. dia p amek lepas aku mkn. mana aci.... aku diseksa lagi!

akhirnya ahad pg dpt jugak keputusan dari doktor yg aku boleh balik dengan bacaan gula yang normal, bp yg normal. ha... 120/70 tu ok plak. pelik.... ah... ape² aje la, asal aku dpt balik layan abpbh mlm tu kat umh. huh... sangat lega!

kesian kat hubby... penat dia asyik kuar masuk sepital jaga aku tghari dan ptg. cuma mlm je aku sunyi. tengkiu laling.. tengkiu family, sedara mara dan keluarga mertua yang sudi dtg lawat aku. sayang korang semua.

dan hari ni baby dah masuk 7 bulan. kejap je rasa masa berlalu. tau² perut dah makin muncit. makin tak larat.. makin cepat penat dan skang aku makin kuat merajuk. tak kena sikit aku senang kuar air mata. eh, rasanya mmg selalu pun mcm tu. hahaha... tapi betul.. skang aku makin cepat rasa kecik ati.ape pun, baby makin xtif. alhamdulillah... skang berat dia dah 1.5. doktor cakap baby aku besar. takpe, aku suker. nak ikutkan masa scan kat sepital selayang hari jumaat doktor cakap berat baby 1.3. lat 4 ari berat dah naik 1.5. wow!!!

aku kena sambung amek bp selang sehari selama 4 hari dan bacaan gula sebelum appointment kat sepital selayang dua minggu dari skang. aku wat dua benda tu kat klinik panel jek, mula dari khamis ni.  aku malas nak p klinik kerajaan sbb kesian kat hubby yg kena amek byk kali time off. wat kat panel opis senang. turun naik lif je dan hubby pun aku tak kasi teman. buat benda simple je pun. harap² semua ok. doakan utk aku ye kawan². 

esok mula nak kira pegerakkan baby dan catit dalam buku merah. baby, sila bagi kerjasama tau. >_<


43 dok ngomen:

munna said...Reply To This Comment

alhamdulillah...dah tak lama je lagi tu....semoga semuanya selamat ye...

wahida said...Reply To This Comment

tu lah aku ckp, ko ni tak nak mkn ubat...pi dgr sgt cakap org...cakap doc ko bukan nak dgr...aku ni yg bebel sampai nak tertelan gigi ni pun ko tak nak dgr jugak...nyampah...dah jadi mcm ni baru ko nak ckp "betul lah kata ko jah, kena mkn ubat..."

grrrrrr!! lenkali jgn lupa mkn ubat!! ko nak ke kena masuk ward lagi sekali hah??????

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...Reply To This Comment

insyaAllah.. semoga semuanya selamat..
take care yer mommie 2b, jgn stress2 sgt..
abaikan mereka yg kecilkn ati kamu tu..
biasala, ibu ngandung over sensitip.. heheheh

azam said...Reply To This Comment

jaga kesihatan ye....

semoga sihat² selalu mummy dan baby hendakNYA

Kakzakie said...Reply To This Comment

Ujian besar juga buat nieza utk anak sulung ini. Tak apa dik kuatkan semangat tinggal 2 bulan je lagi. Cuma itulah jaga kesihatan dan jgn nangis-nangis... tak mahu susah-susah hati nanti pressure darah naik...

Kakak doakan moga selepas ini terus sihat hingga baby deliver...

Kakzakie said...Reply To This Comment

Ha... dengar kata wahida juga. Kakak suka nasihat wahida tu dia bukan marah tapi sayang kakak faham sangat dia tu... (susah cari kawan macam ni tau)..

adarnadzmie said...Reply To This Comment

semoga nieza n baby sihat hendaknya...;)

mama maman aka yana said...Reply To This Comment

pejam celik.. dah 7bln dah.. huhuhu.. bertabah la ye.. insyaallah selamat..:)

wida said...Reply To This Comment

x pelah kalau kena masuk wad pon sis..janji sis n baby sihat k.
take care yerr

NM02 said...Reply To This Comment

wahida,

hamboi.... kau sambung bebel kat sini kan... takpe.. aku terima. aku tau kau syg bangat sama aku kan.

dan kau rindu nak jalan2 check in hotel ngan aku kan. hehehe

Anum said...Reply To This Comment

insyaallah
take care sis

NM02 said...Reply To This Comment

kak zakie,

wahida tu kawan yg suker bebel kak. tu yg buat saya betambah la sayang kat dia. hehehe

tau kat dia ni... habes laaaaa

iduraz said...Reply To This Comment

uish..wad 5b tu cam wad masa daku bersalin jer..hehehe
takper, bersabar k..besar ganjaran dalam proses menjadi ibu nih...semoga selamat semuanya

Rinna said...Reply To This Comment

Alhamdullillah bp dah turun yer.. bagus la gitu..harap2 semua sihat hingga melahirkan 2 bulan je lagi..

Sue-Rya Qistina said...Reply To This Comment

insyaAllah kak..semoga semua kan baik2 saja..
akak take a good care k..
baby, namo nakal2 tau.. :)

pena rozie said...Reply To This Comment

Alhamdullilah....

mamasuri said...Reply To This Comment

iyerla..kejap je dah 7 bulan ko..anak dara ku no 2 lak ..dah nak masuk 2 bulan..kejap je masa ni bergerak..ko byk2 kan rehat..jgn bg stress sgt..jgn byk fikir sgt..pergi holiday dkt2 pun ok..kasi jiwa tenang...

:: Riri-Fatieha ::~ said...Reply To This Comment

Semoga akak dan baby sihat selalu ye.. Jga kesihatan tu kak...

Ena said...Reply To This Comment

Moga terus sihat dan dipermudahkan segalanya.. Amin

Wanita Bertudung Hijau said...Reply To This Comment

teruja membacanya, nanti sharelah pengalaman slps bersalin ye, hrp segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan, amin

saya sekarang baru 17 mggu,

i like green :-)

-oP_ida- said...Reply To This Comment

akak sabaq na.....cemnilaa pretnen..nida doakan akak N Baby sihat alhamduLillah dan allah permudahkan segala URUSAN.....insya'allah

Aju Mohit said...Reply To This Comment

Takpe yang penting baby sihat kan niezza, rehat ye moga selamat hingga bersalin

fiza said...Reply To This Comment

Semoga semuanya di permudahkan olehNYA. Harap2 bp normal sampai delivery nanti. Daku plak kena HB rendah. Insya'allah...end of april nih baby kluar.

Take care, makan ubat tau.

Aidah said...Reply To This Comment

Kadang2 darah naik tu, pembawakan budak je. Sebab akak dulu pun cam tu gak. Lepas keluar je baby, terus bp normal. Akak doakan niezza sihat dan baby pun sihat. Ikut betul2 ubat yang perlu diambil ya. Sikit je lagi nak tunggu hari bahagia tu.

ieja amieja said...Reply To This Comment

assalam niezza...
pejam celik dah 7 bulan bby dlm perut tu..insyaALLAH..pejam celik, sok dah nak bersalin..semua tu dugaan dan moga dipermudahkan semuanya..

KhaiRin : anies said...Reply To This Comment

insya allah semua akn selamat

whitecappuccino said...Reply To This Comment

sempoga tak der yg serius lagi lepas ni..sekejap jer masa berlalu dah 7 bulan yer?

idasm said...Reply To This Comment

moga selamatlah semuanya. ida doakan ye. tak sabar pulak nak tgk baby nya.. hehe...

Dinas Aldi said...Reply To This Comment

Akak doakan semoga Nieza & baby sihat. Semoga segala urusan dipermudahkan olehNya hingga waktu bersalin nanti, amin.

h4ni3 said...Reply To This Comment

dugaan tu.. takpe, insyaAllah ada hikmahnya
jaga makan, jaga kesihatan
semoga semuanya berjalan lancar
take care ye :))

Aida Awie said...Reply To This Comment

kak, best pe pengalaman tu. sekurang2nye dpt bw blik bb. saya check in seminggu lbh, operate cm org beranak tp xde rezeki lg.. jg bb baik2 ok!

Maya Mayana said...Reply To This Comment

jaga diri bebaik..semoga semua selamat :)

@cu SaYaNg said...Reply To This Comment

Alhamdulillah...semoga selamat semua nye :)

Dee said...Reply To This Comment

jaga diri, jaga makan, jangan stress2..bila stress baby pun stress sama..enjoy saat ni tau tak...pakai baju yg bersesuaian..eh..nama kita hampir samalah..hehehe..

Dee said...Reply To This Comment

haa...lagi satu..makan ubat...dgr ckp doktor..kalo org lain lg pandai dr doktor..sok beranak suruh org tu sambut..jangan pi cari doktor lak..eh..sorry2..aku emo..hahaha..jgn marah tauuu..aku syg kat kau..kat baby yg ditunggu2 tu lagi sayang tau....

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

Ya amppuuuuuunnn...aku rindu giler ngn ko la!!Hari-hari aku terpikir tertanye keadaan ko..huhuu..

Sihat kamu ye...syukur!dan bertambah syukur baby pun sihat..alhamdulillah :)

ct shah said...Reply To This Comment

kak ena jgn stress2,releks jer.makan ubat on time tau,dgr ckp si kak jah tu.
kak ena,saya laks dup dap2 tgk kak ena lagi 2 bulan jer lagi bersalin.oh,pas tu giliran saya laks.grrrrrr...

norhidana said...Reply To This Comment

masa tgk gambar dh suspen td,ingt dh dpt bby dh...
takpe kak anggap itu pengorbanan kite utk bby kite yek... dana pun dh penah rsa... lg lah dana masa peknen 5kali duk ulang alik msk spital... sampai dh naik bosan jelak sume...

apa akak rasa dana dh rasa dulu dh betapa seksanyer.... hrp akak tabah yek...nsb lah dh kuar yek...yg pnting akak kene jaga mkn n jgn sedih2 or pnt sgt2 tau... cube akak amalkan minum air epal hijau+batang celery blend, mana tau blh bg drh tingi akak agak stabil


tp kan 120/60 tu tak kire rendah lg la tp tak tau lah kalu doc yg ckp gitu...huhuhui...

Sue Zaman said...Reply To This Comment

jaga diri elok2 kak... dh xlamer jer lg tue. sentiasa happy ok :)

qemaishak said...Reply To This Comment

kak, jaga diri, jangan lupa makan ubat ye..senyum baca kak wahida sambung bebel sini tu hihi..terbaik la korang.

wan nurul hezrina said...Reply To This Comment

kalau paras per bawahtuh bawah 80 rendah.3cm per 60 tuh rendah..kalau bawah per tuh atas 90 kira tinggi.mcm2lah rasanya=)

ieda said...Reply To This Comment

yanggggggggggg
take care of ur self dear ..
makan kena jaga juga tau

alhamdulillah dah semakin ok .. lepas nie kena hati2 ye sayang ..

QasehnyaRania said...Reply To This Comment

alhamdulillah..semoga baik2 aja