Wednesday, September 7, 2011

ape ade di kg

salam 9 syawal buat semua. meh tgk ape menarik kt kg aku raya hari tu

korang penah tengok cili api kaler pepel mcm ni? penah cuba? pokok cili api ni besepah tepi umh kat kg aku. ada yang pedas ada yang tak pedas.. tak boleh nak agak.. yang aku petik ni nak penyek dalam budu. sekali yang aku petik ni tak pedas la plak.. aku tak tau camner dia leh jadi kaler pepel. tak sempat nak selidik ngan orang kg. hehehehe... eh.. sila abaikan tapak tangan aku yang sangat kasar itu. itu namanya aku mmg rajin wat keje.. sila percaya aku mmg rajin... >_<

tau tak ape ni? ni mercun 8 kaki.. lebih tinggi dari aku gamaknya.. aku pun 5 kaki je kot.. hehehe.. ini keje laki aku yang mmg tiap tahun akan bako 8 kaki ni bila blk kg. dia cakap biar org kg tau org kl dah blk. ape² entah... meh aku nak kasi tahu, tahun lepas polis siap datang umh kat kg sbb terlalu bising ngan benda² mcm ni.. semuanya keje laki aku bersama sepupu sepapat aku. ada org report kat polis tu.. ustaz muda kg tu katanya. ooo.. kami tahu, selang beberapa umh mmg ada sorang ustaz muda. kesian... aku rasa dia jeles kot sbb tak dapat join. atau sebab dia masih simpan dendam sebab aku tak layan cinta dia.. eh, dia penah ngorat aku masa aku sempat sekolah kat kelantan dulu. sila percaya citer lama aku ni.. eh, tak baik syak wasangka kan.. tapi dia silap.. sekali pakcik aku datang jumpa polis tu.. pakcik aku geng ngan polis area kg aku.. hahahaha... pakcik aku cakap, biasa la orang kl blk kg sekali sekala.. yang sememangnya aku mmg cuak jugak masa tu.. nasib baik tak kena gari.. pengalaman manis namanya tu.. tahun ni tak pulak dia wat report. takde top up kot masa tu.. muahahaha... jgn tiru mcm ni tahu... bakar duit namanya.. bujal tak suker. ngeh ngeh ngeh...



sane sini jalanraya sesak. raya petama mmg kami tak kemana. hanya beraya kawasan kg aje. raya ke dua baru kami beraya umh sedara mara yang jauh sikit. bila pusing beraya kawasan kampung, ramai orang kampung angkat tangan. maklum... orang bandar balik la katakan.. glakmer puloksss... yg sungguhnya tak larat nak singgah semua tempat, mana yang angkat tangan kat kami, kami balas angkat tangan balik.. hahaha... bajet YB la katakan..

korang penah mkn asam jawa ni. ini keluaran terbaru dari siam. dah banyak di jual di kelantan. benda ni harus ada kt umh kami sbb lepas mkn mesti nak kunyah asam ni. hari tu blk beli lagi stok. dia ada dua jenis, satu lagi kaler ceklat.. aku igt ada amek kaler tu.. tgk² tiga² kaler yang sama.

rasa dia masam manis pedas. korang kalu sesat ke kelate, harus cuba asam ni.. sedak nih kawe royak ko mu.. halal tahu. siap ngan garpu lagi senang nak cocok.. ni sambil menaip sambil aku dok mkn asam ni lah..

ni je la dulu citer ape ade di kg. nnt² aku citer lagi. gambar banyak dlm henpon laki aku. tu pun kalu aku rajin nak sambung citer ape ade di kg lah eh.. hehehe...

61 dok ngomen:

~izan~ said...Reply To This Comment

mesti bergema bunyi mercun tu. kalau tema pepel tahun ni,bley amik cili tu jd aksesori kt tudung ekeke

Musang said...Reply To This Comment

kb jem teruk b4 raya hari tu..tp kt kelate raya haji lg best huhuhu

sahromnasrudin said...Reply To This Comment

keciknye jalan kt citu..sempit kan huhuhhhh

cheqna said...Reply To This Comment

memang sedap...eh kak..bakpe cheqna dok tahu pun kak balik kelate??mano weh???

NM02 said...Reply To This Comment

cheqna,

hok aloh... kawe kelek pak ari tahu.. hehehehe

AYuNG said...Reply To This Comment

cili kaler pepel?? unik....

NM02 said...Reply To This Comment

musang,

kamu kelate kah?

NM02 said...Reply To This Comment

izan,

leh lilit wat rantai kan.. hehehee

Anisa Hang Tuah said...Reply To This Comment

asam tummg awesome

:)

ZaNa aDieyZa said...Reply To This Comment

cili wrna purple? x pernah zana jumpa pulak..

rumah zana hari tu pun meriah dengan bunyi mercun.. tu lah yg buatkan raya makin meriah.. hihi..

kak, gmbr last tu buat zana telan air liur.. lain kali beli la lebih, boleh pos kat zana.. hihihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...Reply To This Comment

1st time tgk cabai melaka(org kedah pangey) color purple uols...but kat jpn mmg byk cili x pedas sebab nihonjin x suka pedas...(x best langsung hahahaha)

Maya Mayana said...Reply To This Comment

first time tgok cili kaler purple tu,rasa syg pulak nk makan...biasa la husband saya pun main mercun, dpt murah2 punye :D

:: Mrs.Eady :: said...Reply To This Comment

nok..nak rase cili purple tu bleh??

kakcik said...Reply To This Comment

Nampak macam terung pulak cili api tu. :)

cik dah faridah said...Reply To This Comment

wah blk kelate demo yek...bila nok temu auu kiter ork...

alamak dok reti nok tulis bhs kelate..kih..kih...

adarnadzmie said...Reply To This Comment

ingt gak terung kecik tadi... rupa nya cili.. comeykan...

kat kg akak pun jalan jem sakan..ngalah kat bandar besar.. hehe

asam tu nampak sedap.. pecah air liur ni dik oiii.. akak ni hantu asam gak..hehe

cik asam jeruk said...Reply To This Comment

eh eh kite penah tgk cili tu..kat kampung ada..xtau la kenapa jadi purple..mutan kot..kui3. wah meriah raya akak hehe

NM02 said...Reply To This Comment

zana,

ok dik..nnt kalu akak beli lagi, akak pos kat kamu.. insyaAllah akak akan ingat kat kamu eh

atty's said...Reply To This Comment

owh cili rupanya ..kty ingat baby terung tadi..

dapnya asam tuh

AzMask said...Reply To This Comment

KEcur nengok asam tu... mesti sedap nih...

Anum said...Reply To This Comment

terliur tgk asam .. best2
bestnya port main mercun

Chik Att said...Reply To This Comment

air liur dah meleleh niiiii

chichi said...Reply To This Comment

hahahahahah..sama lak topik pasal asam tu..huhuhu

AzeedA said...Reply To This Comment

Assalamualaikom dik!
slamat raye.. :)
teman baghu je discoverykan asam tu seblom bln pose baghu2 ni.. mmg mabeles!

Aku Ibu Muda said...Reply To This Comment

wahhh...cili purple? teruja nak makan!

wahida said...Reply To This Comment

haha...nyaris aku nak buat n3 pasal asam tu...
tgk komen si chichi pun dah buat n3 pasal ni..kalau tak, kita bertiga n3 sama daaa...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...Reply To This Comment

purple kale lg tu....ini la pestaim tngk....

asam tu memang i suka....syodap ooo....

NM02 said...Reply To This Comment

wahida,

tu ar... chichi pun komen cakap dia wat n3 pasal asam tu.. hehehe

ejaMaria said...Reply To This Comment

patut la sakit perot tak abis... hai la awok ni...

eh... cili purple tu mmg banyak kat area kampung kan... kat KL tak jumpa plak... ;p

azzey said...Reply To This Comment

cili kaler purple tu pnh gak tgk tp dh lama x dpt tgk..:P

fazilzura said...Reply To This Comment

FULAWEIIII .. cili wrna purpler...??? 1st time tgk

bujal X said...Reply To This Comment

wow~ cili ribena~~buat iceblended sedap tu.keh keh~

Yan said...Reply To This Comment

nak sikit yg masam manis pedas tuuu..buat org terliuq je..

Ena said...Reply To This Comment

HEHE..

tp kak kg kita tahun ni cam sunyi sekit la ngan mercun.. budak2 main bunga api pun kurang.. mungkin kena pantau agaknya..

Musang said...Reply To This Comment

NM02 ~ pkln chepa-serdang :)

misya said...Reply To This Comment

wah cili kaler pepel tu menarik la

Kasih nur azie said...Reply To This Comment

kak. kelantan kat ne? kite belaja kat uitm kb tuh.

MamaEma said...Reply To This Comment

kelate kat mano ado cili kaler purple ni...kat p.puteh dok rajin jupo lagi tu

NM02 said...Reply To This Comment

kasih,

machang n tanah merah dik.. ada uitm kat kb ker? bukan machang ker? hehehehe

NM02 said...Reply To This Comment

mamaema,

kampung kawe banyok cili ni.. kat machang

ajumohit said...Reply To This Comment

Wahh msti gamat bunyi mercun tu, cili peple tu pedas bangat rasanya kan? Tak daya menempuh jem nk beraya kan huhu

mamaNoriz said...Reply To This Comment

lama dah tak jumpa mercun tinggi tu....

jelesnye, mesti grand giler kan...

klu NM jadi kawin dgn ustaz tu mesti dah pakai tudung labuh skang kan...ekekekeke

kat kampung sya ada cili putih, pepel tak penah jumpa lak...

Masni Syafie said...Reply To This Comment

pepel? cantek n teruja nak makan...hehe..mercun yang gempak giler la

hehe. selamat hari raya =)

NM02 said...Reply To This Comment

mamanoriz,

muahahahahaha... mungkin jugak. mesti tudung bulat labuh.. kuar umh pun tak kot.. hehehehe

~Siti Hajar~ said...Reply To This Comment

Dasyat men mercun sampai polis dtg rumah, polis dtg nk braya tuh sbnrnyer...ekekekek

Asam tu sy pnh makan tp yg dlm plastik tu la, ni keluaran terbaru eh, mesti sedap, sy ni antu asam, semua pulun..hehe

Daddy Ziyyad said...Reply To This Comment

cantik dan unik cili pepel tu...mana dapat benih dia? nak tanam la

rATu kEBaYA said...Reply To This Comment

akak masih takder mood nak update blog..

whitecappuccino said...Reply To This Comment

cili pepel...pernah tengok dulu..lama dh tak nampak

Huda said...Reply To This Comment

purple tp pedas yer..penah nmpk kaler oren je..

@cu SaYaNg said...Reply To This Comment

1st time kawe tgk cili kaler pepel
kawe pung suka asam siam tu
dah lama tak makan...terliuq la kawe tengok...

ieda said...Reply To This Comment

haaaaaaaaa cili purple !! eh seyes akak x pernah tgk lah dik .. adehhh ada yer .. sungguh pelik ....

mercun tuu dah payah nak dpt skrg kan .. alamak asam jawa nie ada akak tgk kat salah satu blog tadi .. dia pun beli utk makan2 dirumah ..
adehhh dah terliuq dah akak nie huhuhu

eLLy said...Reply To This Comment

Aku tau.. ko mesti belikan satu balang untuk aku kan :D i lap you lah.. susah susah jer

qemaishak said...Reply To This Comment

hari tu g pasar pasir mas, tengok gak asam tu tapi tak terbeli pulak huhu..botol cantik abis asam buat letak garam pun boleh hahaha

Kakzakie said...Reply To This Comment

1. Org dewasa main mercun hebat kan. Bergegar satu kg. hihi.....

2. Org bandar balik kg pakai lambai tangan macam YB huhu....

3. Asam tu kakak tak pernah nampak di JB nie...

eB ezrin said...Reply To This Comment

cili purple tuh mmg sdp boh kat dlm budu.. eB suker.. kalo nk pedas guna cili pureh ;p
eB nih namer jerk org bandor.. tapi kalo psl ulam2 segala.. tanyer jerk la.. insyallah tahu, sbb mama tnk keliling umah ;p

syariza09 said...Reply To This Comment

next year mesti ustaz tu pakai line, senang dia nk call polis...hehehe

~ yus ~ said...Reply To This Comment

1. tak pernah nampak cili kaler purple tu sebelum ni.

2. mak aii tingginya mercun. Takut tengok..hihi

3. Pernah makan asam jawa tu, tp dah lama tak jumpa..terliur lah niezza..huhu

AI said...Reply To This Comment

- kecur lior tgk asam mu mek wehhh..

Acik Erna said...Reply To This Comment

assalam.NM..acik pun pernah tanam cili purple tu..ramai peminat nya tu.
asam jawa ni pun acik suka..tapi kalau pi ke utara je baru acik dapat beli.

Anonymous said...Reply To This Comment

I think you'll want to put a facebook button to your blog. Just bookmarked the blog, but I had to make this manually. Just my advice.

My site:
internet flatrate vergleich und dsl anbieter vergleich

sHeeMa DeaN said...Reply To This Comment

sangat suka asam jaw tu.. asal balik kg mesti terjah pasar beli benda tu dulu..